Hayatını kaybeden ünlü yönetmenin bedeni kadavra olarak kullanılacak

Yapımcı ve yönetmen Cumhur Atalay, 72 yaşında hayatını kaybetti. Ölümünden önce vasiyet bırakan Atalay, bedenini kadavra olarak kullanılmak üzere tıp fakültesine bağışladı

Fotoğraf: AA

Türk televizyonlarında yapımcı ve yönetmen olarak uzun yıllar görev yapan Cumhur Atalay, 72 yaşında hayatını kaybetti.

Atalay bir süredir, Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim Ve Araştırma Hastanesi’nde tedavi görüyordu.

Unlu-yapimci---yonetmen-hayatini-kaybetti--6720.jpg
Cumhur Atalay bedeni ile bilime hizmet edecek Fotoğraf: Twitter

 

Ölümünden önce bir vasiyet bırakarak bedeninin kadavra olarak bağışlayan Atalay’ın cenazesi Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesine teslim edilecek.

Yılda 500 kadavraya ihtiyaç var

Kadavra bağışı, Türkiye’deki tıp eğitimin önemli sorunları arasında. Anatomi eğitiminin olmazsa olmazı kabul edilen kadavra çalışmaları için yapılan bağışların yetersizliği tıp fakültelerinin hem de öğrenci sayısının artmasıyla birlikte daha çok hissedilir oldu.

Tıp fakültelerinin sayısına göre yılda yaklaşık 500 kadavraya ihtiyaç var.

Bağışlar yetersiz olunca çözüm ithal kadavrada arandı ancak onun da maliyeti çok yüksek.

Türkiye’de yılda yaklaşık 10 kişi bedenini kadavra olarak bağışlıyor. Kadavra bulmakta zorluk yaşayan tıp fakülteleri, bağışçının cenazesini ailesine teslim ederken için tören düzenliyor ve cenaze masraflarını da karşılıyor.  

2012 yılında hayatını kaybeden ve kadavra olarak kullanılması için bedenini bağışlayan gazeteci Yaşar Sezginer, ölümünden 2 yıl sonra toprağa verildi. Sezginer için Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde bir tören düzenlendi.

 

57a46ee5eb10bb14d8a1adbe.jpg
Bedenini bağışlayan Sezginer'in tabutu tıp öğrencileri tarafından taşındı Fotoğraf: Twitter

 

2011 yılında hayatını kaybedin Orhan Tonga da bedenini kadavra olarak bağışladı. 2 yıl boyunca Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne kadavra olarak kullanılan Tonga’nın cenazesi de ölümünden 2 yıl sonra törenle defnedildi.

‘Ölünce bedenimi kadavra olarak bağışlayın’ vasiyeti bırakan veteriner Murat Erdemil'in cenazesi ise, 3 yıl tıp öğrencilerinin eğitiminde kullanıldı.

2018’de hayata gözlerini yuman Mukadder Çimenbiçer'in bedeni de Hacettepe Tıp Fakültesi’nde bilime hizmet verdi. Törenle ailesine teslim edilen Çimenbiçer’in cenazesi ölümünden 6 ay sonra defnedildi. 

Beden bağışı için ne yapmak lazım?

Uzmanların verdiği bilgiye göre, tüm tıp fakülteleri kadavra bağışı kabul ediyor. Bunun için fakültelerle iletişime geçmek ve bağış formu doldurmak yeterli oluyor. Bağışmak yapmak isteyenler için Türk Anatomi ve Klinik Anatomi Derneği’nin internet sitesinde şu bilgiler yer alıyor:

1- Vârislerinizle bu konuyu görüşüp, vasiyetinizi ve gerekçelerinizi iyi anlatmanız yerinde olacaktır: Kanunlarımız gereği vefat durumunda vârisler (miras hakkı olan akrabalar) vefat edenin üzerinde hak sahibi olurlar. Bu nedenle organ ve ya beden bağışı için miras hakkı doğan akrabaların izni olmadan bağış gerçekleşemez. Vasiyet bırakılması bu durumu değiştirmez.

2- Bağışçı vefat ettiğinde,  yakınlarının zaman kaybetmeden bağış yapılan anabilim dalı veya dernek iletişim numarasını arayarak bildirmesi gerekir. Yakınlarınızın bu konuda bilgi sahibi olmasını sağlamanız, vasiyetinizin yerine getirilmesi açısından önemlidir.

3- Organ bağışı yapmanız beden bağışı yapmanıza engel değildir.

4- Bağışçılara herhangi bir ödeme yapılmaz, bağışçılar maddi talepte bulunamaz: Kanunlarımız insan organ, doku ve bedeni ile ilgili her türlü ticari faaliyeti yasaklamıştır. Bu konuda basında haber olan “yurt dışından kadavra ithali” ile ilgili haberlerde geçen ücretler nakil ve saklama masraflarıdır.

5- Derneğimizin sayfasında bulunan iletişim adresine e-posta göndererek ve ya telefon ederek aşağıdaki bilgileri veriniz: Adınız, soyadınız, iletişim bilgileriniz, yaşadığınız şehir, ulaşabileceğiniz en yakın tıp fakültesinin adı. Bu bilgiler ışığında size en yakın tıp fakültesi anatomi anabilim dalına yönlendirileceksiniz.

6- Sizinle irtibata geçen anabilim dalını size verilen randevu saatinde ziyaret ediniz. Anabilim dalı başkanı veya görevli öğretim üyesi size gerekli bağış ve bilgilendirme belgelerini imzalatacaktır.

7- Eğer sizinle irtibata geçilmesinde gecikme olur ise dernek iletişim adresinde verilen telefon numarasına bilgi veriniz

Belge imzalamadan bağış olur mu?

Bağış için anlaşma imzalanmamış olsa bile vefat edenlerin yakınları Türk Anatomi ve Klinik Anatomi Derneği’nin iletişim numarasını arayarak bağışı bildirebilirler. Bu durumda en kısa süre içinde en yakın tıp fakültesi görevlileri bağışlanan bedeni teslim almak için gelecektir.

Bedenini bağışlayanın mezarı olur mu?

Bağışçı ve ya yakınları bedenin bir süre sonra defnedilmesini istiyor ise, bağışçının veya yakınlarının izin verdiği süre sona erdiğinde (örneğin 3 ya da 4 yıl gibi) masrafları tıp fakültesi tarafından karşılanarak istenilen yere nakledilip defnedilmesi sağlanır.

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU