Victoria’s Secret modelleri cinsel istismardan korunmak için imza topladı

Hollywood liderliğindeki Time’s Up hareketi de mektubu imzaladı

Mektubu imzalayanlar arasında Victoria's Secret "meleği" Doutzen Kroes da var (AFP)

Yüzden fazla model Victoria’s Secret’ın çalışanlarını cinsel istismardan korumak için yasal taahhüt verilmesini talep etti.

Kar amacı gütmeyen araştırma ve savunma kuruluşu Model Alliance salı günü yaptığı açıklamada birçok modelin Victoria’s Secret’ın CEO’su John Mehas’a gönderilen bir mektubu imzaladığını belirtti.

Victoria’s Secret “meleği” Doutzen Kroes ve süper modeller Christy Turlington, Edie Campbell, Gemma Ward, Iskra Lawrence, Karen Elson ve Milla Jovovich de mektubu imzalayan isimler arasında yer aldı.

Model Alliance Twitter’dan yaptığı paylaşımda mektubun bir kopyasını yayımladı. Mektupta şu ifadelere yer verildi:

Son birkaç haftadır modellere ve model olmayı amaçlayan kişilere yönelik cinsel saldırı, tecavüz ve seks ticareti gibi sayısız iddialar duyduk. Bu iddialar doğrudan Victoria’s Secret’ı hedef almış olmasa da şirketinizin durumun düzeltilmesinde çok önemli bir rolü olduğu kesin.

Hollywood liderliğindeki Time’s Up hareketinin temsilcileri, moda fotoğrafçıları Inez Van Lamsweerde, Vinoodh Matadin ve Glamour’un eski Genel Yayın Yönetmeni Cindi Leive de mektubu imzaladı.

İmzacılar ayrıca, Victoria’s Secret’tan Model Alliance’ın Respect (Saygı) programına da katılmasını talep etti. Program model, fotoğrafçı, ajans ve tedarikçi gibi tarafların cinsel tacize karşı korunması taahhüdünde bulunuyor.    

Geçen yıl başlatılan programın konuyla ilgili eğitim hizmeti sağlayan ve şikayetleri araştıran bağımsız bir düzenleyicisi de var. Programı imzalayan şirketler belirtilen değerlere bağlılık sözü veriyor.

Model Alliance’ın web sitesinde şu ifadeler yer alıyor:

Respect iyi niyetli açıklamalar ve geçici çözümlerin ötesine geçerek moda sektöründeki en büyük şirketlerin nüfuzunun da desteğiyle, bu suistimalleri açıklamak ve ortadan kaldırmak amacıyla modelleri güçlendirerek bunların önüne geçmek için çalışıyor.

Mektuptaki bir bölüm Victoria’s Secret’ın bağlı olduğu ana firma L Brands CEO Les Wexner’la milyarder pedofil Jeffrey Epstein arasındaki ilişkiyeden de bahsediyor.

The New York Times’ta geçen ay yayımlanan bir haberde Epstein’in modellere kendisini markanın yıldız avcısı diye tanıttığı belirtilmişti. Wexner bu durumdan haberi olmadığını savunurken L Brands yönetim kurulu da geçen ay yaptığı açıklamada Epstein’in şirketle ilgisini değerlendirmek için bir hukuk firmasıyla anlaşıldığını bildirdi.

Timur Emek ve David Bellemere gibi fotoğrafçılara ilişkin cinsel istismar iddialarına da değinen mektupta, “Bu adamların konumlarının avantajlarını kullanmış olması çok rahatsız edici” ifadeleri yer aldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mektuba ilişkin duyuru Victoria’s Secret’ın Pazarlama Kurulu Başkanı Ed Razek’in 1983’ten bu yana çalıştığı şirketten istifa etmesinden saatler sonra geldi.

The Wall Street Journal’a göre Razek’in şirketten ayrıldığı Wexner’dan gelen bir iç yazışmayla pazartesi günü çalışanlara duyuruldu.

The Independent’a yazılı açıklamada bulunan Razek haberleri doğrulayarak, “Birkaç hafta önce Ağustos’un ortası gibi bir zamanda emekli olma niyetimi Les’le (Wexner) paylaştım. Bu zor bir görüşmeydi çünkü bazılarınızın bileceği gibi uzun yıllardır çok şey paylaştık. Bu işe duyduğumuz derin sevgi de dahil. Yine de zamanı geldi” ifadelerini kullandı.

The Independent’ın konuyla ilgili yorum almak için Victoria’s Secret'la iletişime geçmiştir.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style/fashion

Independent Türkçe için çeviren: Sezin Bala

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU