Düşen İsrail uydusu Ay yüzeyine dünyanın en dirençli yaşam formunu bıraktı

Olağandışı küçük yaşam formları yıllarca yaşayabilir

Su ayıları ekstrem ortamlara dayanabilmeleri ve hayatta kalabilmeleriyle biliniyor (Twitter)

Ay'da yaşam olabilir.

Ay yüzeyine düşen uzay aracı yaşamı başlatabilecek minik böcekleri aya dağıttı.

Dahası, Dünya'daki en esnek yaşam formu olarak kabul edilen Ay'ın yeni sakinleri su ayıları (tardigrad), o yabancı yüzeyde hayatta kalabilir.

Küçük ziyaretçiler yüzeye başarıyla ulaşan ilk özel girişim olması için tasarlanan Beresheet uzay aracıyla Ay’a doğru yola çıktı. Ancak uzay aracı nisanda aya ulaşınca kaza yaptı ve görev iptal edildi.

Pek çok kişi ve proje çalışanlarının çoğu için bu felaket her şeyi sona erdirdi. Ancak dayanıklılıklarıyla bilinen su ayıları hayatta kalmış olabilir ve bugün üzerinde yaşayabilecekleri ay yüzeyine dağılmış olabilir.

Su ayılarını Ay’a götürmeye yardımcı olan Nova Spivack, su ayılarının uzay keşif görevini ilk defa gündeme getiren Wired dergisine, “İronik bir şekilde yükümüz görevden sağ çıkan tek şey olabilir” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Spivack dünyanın dört bir yanındaki insan bilgisini kopyalamaya çalışan Arch Mission Vakfı'nın kurucusu. Kendisi ve organizasyonu Beresheet aracını, Dünya üzerindeki yaşamın özeti olabilecek bir kütüphaneyle doldurdu: 30 milyon sayfa bilgi, insan DNA örnekleri ve su ayıları.

Su ayıları ilk olarak 18. yüzyılda keşfedildi ve o zamandan beri bilim insanlarının ilgisini çekti. Yarım milimetre uzunluğundaki bu küçücük canlılar dünyanın her yerinde bulunuyor.

Onlara hayranlık duyulmasının en büyük sebebi, ekstrem ortamlara dayanabilmeleri ve hayatta kalabilmeleri. Su ayıları çok yüksek ve düşük sıcaklıklarda, yoğun basınçta, havasız, gıdasız ve susuz yaşayabildiğini göstermiş durumda. Üstelik bu son gelişmeyle, uzaya gönderildiklerinde de yaşayabileceklerini kanıtlamış olabilirler.

Su ayıları kısmen çok çeşitli biyolojik süreçlerini durdukları ve daha sonra uyandıklarında tekrar başlatabildikleri çok garip bir hibernasyona girerek hayatta kalıyor. Bilim insanlarına göre su ayıları bunu Ay'da da yapıyor olabilir ve şartlar uygun olduğunda tekrar canlanabilir.

Öte yandan bilim insanları, su ayılarının Ay'da çoğalıp yayılabileceğini düşünmüyor ancak oradan alınıp canlandırılmak üzere hazır beklediklerini ve bu durumda yıllarca kalabileceklerini söylüyor.

NASA ve başka uzay ajansları ise yaşam potansiyeli olan diğer gezegenlerde yüzeyi Dünya'dan gelen yaşam formlarıyla kirletmemek için çok dikkatli davranıyor. Ancak Ay ölü kabul ediliyor ve Apollo astronotlarının Ay yüzeyinde dışkı maddesi içinde bıraktıkları bakteriler düşünüldüğünde bu kısıtlamalar söz konusu gezegenlere göre çok daha az.


 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech/news

Independent Türkçe için çeviren: İsmail Aydın

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU