BAE Genel Sivil Havacılık Otoritesi vertiportlarla ilgili dünyanın ilk ulusal yönetmeliğini yayınladı

Yönetmelik, dikey kalkış ve iniş uçaklarının verimli ve güvenli operasyonunu destekleyen bir düzenleyici ortam sağlamayı öngörüyor

Fotoğraf: Reuters (arşiv)

 

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Genel Sivil Havacılık Otoritesi, ülkenin son derece ilerici ve rekabetçi havacılık endüstrisindeki hızlı gelişmeleri ve dünya çapında devam eden yatırımları desteklemek için vertiportlarla (helikopterler ve dikey kalkış ve iniş uçakları için bir platform) ilgili dünyanın ilk ulusal yönetmeliğini yayınladı.

Bu yönetmelik, dikey kalkış ve iniş (VTOL/eVTOL) uçaklarının verimli ve güvenli operasyonunu destekleyen bir düzenleyici ortam sağlarken, vertiportların tasarım ve işletim gerekliliklerini kapsıyor.

Yeni yönetmelik için önerilen değişiklikler, sektör görüşünün alınması için yayınlandı, ancak son halini 2023’ün ilk çeyreğinde alacak.

Temiz enerjili ve elektrikli dikey kalkış ve iniş (VTOL/eVTOL) uçaklarının hızlı ve artan gelişimi, yeni altyapı, yeni ağlar ve yeni düzenleyici yaklaşımlar için bir ihtiyaç yarattı.

Üreticilerin 2024 yılına kadar VTOL/eVTOL’ları piyasaya çıkarmayı hedeflemesi ve 2030 yılına kadar potansiyel bir küresel ağ kurulmasının beklenmesi nedeniyle vertiportlara olan talep artmaya devam ediyor.

Güvenli ve düzenli altyapı sayesinde, bu yeni ulaşım yöntemiyle ilgili vaatler arasında, yolcuların şehirler içinde hızlı hareket etmesinin sağlanması ve trafik sıkışıklığının azaltılmasının yanı sıra acil durumlara hızlı lojistik müdahaleler ve şehirler genelinde pazarlara kolay erişim yer alıyor.

BAE’nin vertiports yönetmeliği, ülkenin kentsel hava hareketliliğini geliştirirken, aynı zamanda havacılık sektöründeki güvenlik seviyesini artırıyor ve proaktif olarak vertiportlar için benzersiz bir sertifika ve düzenleyici denetim çerçevesi sağlıyor. 

Bu adım, BAE’nin küresel havacılık endüstrisindeki öncü statüsünü korurken, kritik ulusal altyapı ve havacılık sisteminin güvenliğini artıracak.

Genel Sivil Havacılık Otoritesi Genel Müdürü Seyf Muhammed es-Suvaydi konuya ilişkin açıklamasında, “Vertiportlar için düzenleyici bir çerçevenin proaktif olarak geliştirilmesi, BAE içinde kentsel hava hareketliliğinin güvenli ve sorunsuz çalışmasını sağlamak için bir temel oluşturuyor. Gelişmiş hava hareketliliğinin hızlı büyümesi, havacılık endüstrisindeki paydaşlarımızla vizyon, planlama ve yakın işbirliği yoluyla karbon emisyonları ve trafik sıkışıklığının azaltılması ve erişilemeyen pazarlara giriş için fırsatlar sunuyor” ifadelerini kullandı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU