İdlib’e sınır dışı edilen Suriyeli sığınmacı, ailesinin yanına kaçak geçmeye çalışırken vurularak öldürüldü

Biri 5 aylık üç çocuk babası sığınmacı Hişam Muhammed geçtiğimiz ay İdlib'e gönderildi. İstanbul'a kayıtlı geçici koruma belgesi de bulunan Muhammed, ailesinin yanına dönmek isterken sınırda vuruldu. Cenazesi İdlib'e gömüldü

Haziran ayında İdlib'e gönderilen Suriyeli sığınmacı Hişam Muhammed, üç çocuğunun yanına dönmek isterken Suriye sınırına yakın bir bölgede vuruldu / Fotoğraf: Independent Türkçe

Geçtiğimiz ay evinde gözaltına alınarak İdlib’e gönderilen sığınmacılarından biri de 21 yaşındaki Hişam el Muhammed’ti.

Babası, kardeşleri, eşi, üç çocuğu ve ölen amcasının eşi ve çocuklarıyla birlikte İstanbul Bağcılar’da bir ev kiralayan Hişam, üç aileye bakmaya çalışıyordu. 

Mayıs ayında evinde gözaltına alındı. Bir ay geri gönderme merkezinde tutulan Hişam Muhammed 19 Haziran’da ise Suriye’nin İdlib kentine sınır dışı edildi.

 

suriye hişam muhammed.jpg
Ölen Suriyeli genç (sağda) deport edildikten sonra bu fotoğrafı çekmişti / Fotoğraf: Twitter

 

Biri 5 aylık bebek, diğerleri 2 ve 1 yaşlarında 3 çocuğu olan Hişam, en küçük çocuğunun doğumundan iki gün sonra Geri Gönderme Merkezi’ne yollandı. 

Hişam’ın yaşlı babası Mustafa el Muhammed o geceyi Independent Türkçe’ye şu sözlerle anlattı:

28 Mayıs akşam saat 23:00’tü. Çocuklarım işten eve gelmiş ve yemek yiyorlardı. Kapımız çok sert bir şekilde vuruldu. Polisler evimize çelik yelek ve kalkanla girdi. Dosyalarımıza baktılar. Biz savaştan gelmiş, yoksul bir evde yaşayan muhacirleriz. Hepimizin fotoğraflarını çektiler. Ölen kardeşimin yetim çocuklarının da fotoğraflarını çektiler. Onların kimliği yoktu. Yetimler. Benimle beraber yaşıyorlar. Evde toplam 10 kişiyiz.


10 kişinin yaşadığı evden sadece 21 yaşındaki oğlu Hişam’ın gözaltına alındığını anlatan Muhammed, “Onu Güneşli Polis Merkezi’ne götürdüler. Yanıma tercüman alarak oraya gittim. Bana bir sıkıntı olmadığını söylediler. Sonra Haziran’ın 19’unda Suriye’ye gönderildiğini öğrendim” dedi.

İdlib'e deport edilen sığınmacının küçük çocukları İstanbul'da kaldı

Hişam, İdlib’e gönderildi ancak üç küçük çocuğu, eşi ve babası İstanbul’da kalmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bir ay boyunca Derkuş ilçesinde kalan genç Suriyeli, Suriye ordusunun ateşkesi bozduğu gün çocuklarının yanına dönmeye karar verdi.

5 Ağustos akşamı saat 22:30 sularında Azmarin köyünden Türkiye sınırına kaçak yollarla ilerlemeye çalışırken üstüne ateş açıldı. Hastaneye kaldırılan Hişam el Muhammed kurtarılamayarak hayatını kaybetti.

Ateşin kim tarafından açıldığı henüz netlik kazanmadı.

 

muhammed.jpg
Hişam el Muhammed ve ailesi İstanbul'a kayıtlıydı / Fotoğraf: Independent Türkçe


Yerel kaynaklara göre Hişam el Muhammed sınırı geçemeden, Türkiye’ye 400 metre mesafede vuruldu. Cenazesi ise Suriye’de toprağa verildi.

Şiddetli hava saldırılarının yaşanığı İdlib’e gönderilen Suriyeli sığınmacının ve ailesinin İstanbul Valiliği tarafından verilen geçici koruma kimlik belgesine sahip olduğu öğrenildi.

Yetkili makamlardan yapılan açıklamada, İstanbul’a kayıtlı sığınmacıların geri gönderilmediği ifade edilmişti. 
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU