CHP Genel Başkan Yardımcısı: Fırat’ın doğusu için barışçıl yaklaşımdan yanayız

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz, Fırat’ın doğusu ile ilgili sorunun çözümü için alternatifler bulunduğunu ve bu alternatiflerin başında barışçıl yaklaşımların ve diyaloğun geldiğini söyledi

Fotoğraf: Twitter

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında “Fırat'ın doğusu konusu Türkiye'nin güvenliği meselesidir. Bunu elbette kabul ediyoruz. Ancak Fırat'ın doğusu ile ilgili sorunun çözümü için alternatifler olduğunu ve bu alternatiflerin başında da barışçı yaklaşımların ve diyaloğun geldiğini düşünüyoruz." dedi.

Fırat'ın doğusuna yönelik olası operasyonla ilgili gelişmelere de değinen Ünal Çeviköz, ABD ve Türkiye arasında bu konudaki müzakerelerin sürdüğünü hatırlattı.

“Görüşmeleri önemsiyoruz”

Çeviköz, Kuzey Suriye'de 'Güvenli Bölge' çalışmalarına yönelik ABD'li askeri yetkililer ile yapılan görüşmeleri önemsediklerini kaydederek, şunları söyledi:

Temmuz ayında ABD'den gelen bir heyetle yapılan müzakereler istenen sonucu vermediği için aynı heyet bu defa yeni tekliflerle tekrar Ankara'ya gelmişti. Dün başlayan görüşmelerin bugün devam ettiği anlaşılıyor. Bu görüşmeleri önemsiyoruz ve bu görüşmelerden mutlaka bir sonuç alınması gerektiği düşüncesindeyiz. Sonuç alınana kadar da diyaloğun ve görüşmelerin önemini özellikle vurguluyorum.”

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Barışçıl yaklaşım ve diyalog vurgusu

CHP Genel Başkan Yardımcısı Çeviköz, CHP'nin Fırat'ın doğusuna yönelik bir operasyona nasıl baktığına yönelik soru üzerine, "Türkiye'nin güvenliği ile ilgili olan her konu, CHP tarafından önemsenmektedir. Fırat'ın doğusu konusu Türkiye'nin güvenliği meselesidir. Bunu elbette kabul ediyoruz. Ancak Fırat'ın doğusu ile ilgili sorunun çözümü için alternatifler olduğunu ve bu alternatiflerin başında da barışçı yaklaşımların ve diyaloğun geldiğini düşünüyoruz" yanıtını verdi.

“Sığınmacı sayısı  3 milyon 639 bin 284 kişiye ulaştı”

Türkiye'nin, Suriye iç savaşının başladığı 2011 yılından bu yana tarihinin en kapsamlı göç hareketiyle karşı karşıya kaldığını kaydeden Çeviköz şuları söyledi:

İktidarın belirli dönemlerde uyguladığı açık kapı politikasının ve Türkiye'nin bölgesel konumunun etkisiyle en fazla sayıda Suriyeli sığınmacı barındıran ülke Türkiye'dir. İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'nün 27 Temmuz 2019 tarihi itibarıyla açıkladığı Türkiye'deki verileriyle kayıt altına alınan geçici koruma altındaki Suriyeli sayısı bir önceki aya göre 25 bin 640 kişi artmıştır ve toplam 3 milyon 639 bin 284 kişiye ulaşmıştır.

Bu eldeki kayıtlı Suriyeli sığınmacı sayısıdır. Bu kişilerin 1 milyon 970 bin 516'sı erkek, 1 milyon 668 bin 768'i ise kadındır. Türkiye'nin çeşitli kentlerinde kendi koruma altında bulundukları illerin dışında başka şehirlere de gelmiş birçok Suriyeli sığınmacı vardır."

DAHA FAZLA HABER OKU