Rusya’da mühimmat deposunda yaşanan şiddetli patlamalar nedeniyle 16 binden fazla kişi evini terk etti

Yangında kayıp bir kişinin yaşamını yitirdiğinden endişe duyulurken Rus Savunma Bakanlığı yetkilileri olayda “insan hatasını” işaret etti

Sibirya’da bir mühimmat deposunda 12 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan patlamalarda bir kişiden haber alınamadığı belirtilirken olay nedeniyle 16 binden fazla kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Rus yetkililer, pazartesi günü çıkan yangının ardından bölgede 9 bin 533 kişinin tahliye edildiğini ve yaklaşık 7 bin kişinin de evlerini terk ettiğini belirtti.

Sibirya’nın doğusunda Krasnoyarsk bölgesinde bulunan Açinsk şehri yakınlarında çıkan yangın şiddetli patlamalara yol açarken görgü tanıkları gökyüzüne yayılan siyah duman bulutunu ve gözle görünür hale gelen şok dalgasını kameraya aldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rusya Acil Durumlar Bakanlığı yetkilileri, kendisinden haber alınamayan bir kişinin yaşamını yitirmiş olmasından endişe duyduklarını kaydetti.

Savunma Bakanlığı da yangının salı sabahı “tamamen söndürüldüğünü” ve olayı “insan hatasına” bağladıklarını bildirdi.

Rus haber ajansı TASS’a göre Savunma Bakan Yardımcısı Dmitriy Bulgakov, patlamanın yaşandığı bölgenin yakınlarındaki Kamenka köyünde ciddi hasar yaşanmadığını belirtti.

“Silah deposuna bizzat gittim, yaşam alanına baktım, teknik alana vardım ve tüm soruları gözden geçirdim” diyen Bulgakov, “Pencerelerde tamir edilmesi gereken (şeyler) var ama geri kalan bölümler sağlam. Tüm arabalar yerli yerinde” diye ekledi.

Yetkililer patlamalar sona erene kadar 30 kilometrelik bir alanda hava trafiğini askıya alırken tren seferleri de durduruldu.

 

Rusya Reuters.jpg
Gökyüzüne yükselen alevler kilometrelerce uzaktan görüldü (Reuters)

 

Savunma Bakanlığı ayrıca, depodaki yangını söndürmek için ağır yük taşıyan 10 kargo uçağının ve 8 helikopterin sevk edildiğini ifade etti.

Rusya’da yayın yapan Pravda.ru adlı haber sitesi, mühimmat tesisinde 125 ve 152 milimetre çaplarında 40 bin top mermisinin bulunduğunu aktardı.

Çin’den sonra dünyanın en büyük alüminyum üreticisi Rusal firması da Açinsk alümina tesisindeki faaliyetlerine ara verdiklerini ve görevlerinin başında olması gereken personel dışında herkesi güvenlikleri için tahliye ettiklerini kaydetti.

Ülkenin en büyük alümina tesisi, askeri üssün 30 kilometre yakınlarında yer alıyor.

Mühimmat deposu patlamaları Rusya’da ender görülen bir durum değil. En son mayıs ayında yaşanan ve neredeyse bir hafta süren şiddetli yangın askeri uçaklar ve helikopterlerle söndürülmüştü.

Ukrayna’daki bir cephanelikte geçen yıl ekim ayında meydana gelen büyük patlamadaysa yaklaşık 12 bin kişi tahliye edilmişti.

Ajanslardan da yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU