Talep edenlere ücretsiz veriliyordu: Önce iğne, sonra haplar, şimdi de kondom gelmez oldu

Doğum kontrol ürünleri ASM'lerde talep edenlere ücretsiz veriliyordu. Ancak artan maliyetlerden dolayı önce korunmada kullanılan iğneler, sonra haplar verilmez oldu. Sorun çözülür diye umulurken son aylarda kondomların da gelmediği öğrenildi

ASM'lerde üç yıldan beri doğum kontrol iğnelerinin bir yıldır da hapların verilemediği öne sürülüyor

Halk arasında "aile hekimlikleri" olarak bilinen Aile Sağlığı Merkezleri (ASM), birkaç yıl öncesine kadar istenmeyen gebeliklere karşı talep edenlere doğum kontrol ürünlerini ücretsiz veriyordu.

Ancak 2019 yılından itibaren bu konuda sıkıntılar yaşanmaya başladı ve belli ürünler gelmediği için verilemedi. 

Yaşanan sorun geçen yıl Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve sağlık sendikalarının açıklamalarıyla medyanın gündemine de geldi.

Aradan geçen sürenin ardından "bu sorun ne aşamada?" diyerek kendisi de aile hekimi olan TTB Kongre Delegesi Dr. Recep Koç'u aradık.

 

recepkoç.jpeg
Aile Hekimi Dr. Recep Koç / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Sorun sadece İstanbul'da değil, tüm Türkiye'de var"

Koç'un iddiasına göre sorun çözülmediği gibi gelen ürünler tümden kesildi.

Geçmişte talep edenlere spiral takıldığını, aylık veya üç aylık korumalar sağlayan iğneler yapabildiklerini belirten Koç, "3 yıl önce onların gelmesi durdu. 1 yıl kadar önce doğum kontrol haplarının gelişi kesildi. Sadece kondom (prezervatif) verebiliyorduk son aylarda artık onlar da gelmiyor. Üstelik bu sorun sadece İstanbul'da değil, ülke genelinde yaşanıyor" dedi.

 

prezervatif.jpg
Koç, son aylarda ASM'lere artık kondomların da gelmediğini söyledi / Fotoğraf: AFP

 

Özellikle dar gelirli kadınlar talep ediyordu, artık edemiyorlar

Doğum kontrol ürünlerindeki fiyat artışına ve bunların diğer ilaçlar gibi sigorta farkı ödenerek alınamadıklarına dikkati çeken Koç, "Bize daha çok dar gelirli insanlar özellikle de kadınlar geliyordu. Çünkü istemedikleri gebelikten korunmaya çalışıyorlardı. Bizler de gelir durumlarına bakmadan, sadece bizde kayıtlı olmalarına göre aylık veriyorduk. Artık bunu yapamıyoruz. Sonuçta o insanların bunu dışarıdan kendilerinin temin etmesi gerek ancak bir kısmının o maddi gücü de yok" diye konuştu.

 

asm.jpg
Doğum kontrol ürünlerinin ASM'lerde artık dağıtılamamasında artan maliyetlerin de etkili olduğu iddia ediliyor

 

"'3 çocuk politikası' sorunun çözüme engel" iddiası

Koç, yaşanan sıkıntının maliyetlerin artmasından kaynaklandığını ve çözülüp çözülmeyeceğine dair kendilerine bir açıklama da yapılmadığını söyledi.

Dr. Recep Koç, maliyetlerdeki artış soruna neden olsa dahi çözüm bulunmamasında iktidarın 3 çocuk politikasından dolayı aile planlamasına yeterli önem vermemesinin de etki oluşturduğunu sözlerine ekledi.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU