Trump, Venezuela hükümetinin ABD’deki varlıklarını dondurdu

ABD Başkanı Trump, Venezuela hükümetinin ABD'deki tüm varlıklarının dondurulmasını öngören başkanlık kararnamesini imzaladı

Fotoğraf: AP

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, Venezuela hükümetinin ABD’deki tüm varlıklarının dondurulması talimatı verdi.

Bu şu ana kadar Maduro hükümetine karşı alınmış en sert yaptırım kararı oldu. Venezuela hükümeti henüz konuya ilişkin bir açıklama yapmadı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Trump’ın imzaladığı karar, yiyecek, ilaç ve kıyafet dışında Venezuela hükümetine ait ABD’deki hiçbir varlığın bir başka yere aktarılamaması ya da bir işleme tabi tutulamaması anlamına geliyor.

Kararname metninde "Venezuela hükümetinin ABD’deki tüm varlıkları ve bu varlıklarla ilintili çıkarları bloke edilmiştir, bunlar ihraç edilemez, transfer edilemez, geri çekilemez ya da ticareti yapılamaz" denildi.

Neler oldu?

Venezuela’da muhalif lider Juan Guaido, Maduro’nun kazandığı seçimlerin hileli olduğunu savunarak destekçilerini meydanlara döktü.

Sokak gösterileri sürerken Guadio, 23 Ocak 2019'da kendisini ülkenin "geçici devlet başkanı" ilan etti.

Bu açıklamadan kısa bir süre sonra ABD Başkanı Donald Trump, Maduro hükümetinin meşruiyetini kaybettiğini belirterek, Guaidó'yu ülkenin ‘fiili devlet başkanı’ olarak tanıdığını duyurdu.

Maduro, bu karara sert tepki gösterip ABD ile diplomatik ilişkilerini kestiğini duyurdu ve Amerikalı diplomatlara ülkeyi terk etmeleri için 72 saat süre verdi.

Sonraki süreçte ABD, Maduro’nun görevi bırakması için baskıları arttırsa da Rusya, Türkiye ve Küba gibi ülkeler Maduro’ya destek oldu.

Maduro, baskılara rağmen görevi bırakmadı.

Amerika’nın tavrına karşılık Rusya ve Küba Maduro’ya destek için Venezuela’ya asker gönderdi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU