Trump ABD'deki katliamlarla ilgili video oyunlarını suçluyor: Peki dünyanın en çok oyun oynanan ülkelerinde durum ne?

Video oyunların en çok tüketildiği ülkeleri karşılaştıran araştırmada durumun Cumhuriyetçi liderlerin iddiasının aksini gösterdiği ifade edildi

Trump geçen yıl Florida'da gerçekleşen saldırının ardından da video oyunlarının saldırıların nedeni olabileceğine yönelik açıklama yapmıştı (AA)

ABD’de arka arkaya gerçekleşen silahlı saldırıların ardından Cumhuriyetçi liderler sorunun video oyunlarından kaynaklandığını iddia etti.

ABD’nin Ohio ve Teksas eyaletlerinde gerçekleşen ve yaklaşık 30 kişinin ölümüne neden olan silahlı saldırıların ardından, Cumhuriyetçi Parti’den ABD Temsilciler Meclisi Üyesi Kevin McCarthy sorunun “video oyunlarının bireyleri insandışılaştırması” olduğunu söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump da pazartesi günü gerçekleştirdiği basın toplantısında benzer bir açıklama yapmıştı. Trump “Dehşet verici video oyunları artık her yerde” diyerek oyunları “şiddeti takdir eden bir kültür” yaratmakla suçlamıştı. Trump geçen yıl da ABD’nin Florida eyaletinde bir okula düzenlenen silahlı saldırının ardından, “Video oyunlarındaki şiddet seviyesi gençlerin düşüncelerini şekillendiriyor” ifadelerini kullanmıştı.

Öte yandan, video oyunlarının silahlı saldırıları etkileyip etkilemediği yönünde yapılan istatiksel bir araştırmada, şiddet içerikli video oyunlarının bile şiddet eğilimini köreltebileceği öne sürüldü. Avrupa Ekonomik Araştırma Merkezi’nde (ZEW) yayımlanan Scott Cunningham, Benjamin Engelstatter ve Michael R. Ward imzalı makalede video oyunlarına harcanan zamanın, yaygın kanının aksine, şiddet suçuna yönelimi azaltabileceği iddia edildi ve düzenlemelerin dikkatli biçimde yapılması gerektiği belirtildi.

Haber sitesi Vox'tan Matthew Yglesias da saldırı oranlarının ABD'de diğer gelişmiş ülkelere nazaran daha fazla olmasının sebebini silah kullanımının yaygınlığına bağlıyor. Yglesias, Avrupa ve Japonya'da da video oyunlarının yaygın biçimde tüketildiğini ancak suç oranlarının ABD'dekiyle kıyaslanamayacağını belirtiyor.

 

vox1.png
Sağlık Ölçümleri ve Değerlendirme Enstitüsü'nün ülkelere göre video oyunlarından elde edilen gelirle silahlı ölümleri kıyaslamak için hazırladığı tablo (Vox)

 

Seattle’daki Washington Üniversitesi’nde bulunan Sağlık Ölçümleri ve Değerlendirme Enstitüsü’nün hazırladığı grafikte de en çok video oyunu oynanan ülkeler ve bu ülkelerde gerçekleşen silahlı saldırıların sayısı kıyaslandı. 

Tabloda en çok video oyunu tüketen ülkeler arasında silahlı saldırı sayısı açısından yalnızca ABD’nin bir istisna olduğu görüldü. Buna göre video oyunlarından en çok gelir eden ülkeler sırasıyla Güney Kore, Çin, ABD, İngiltere, Kanada, Almanya ve Fransa. 

Öte yandan, geçen yıl Proceedings of the National Academy of Sciences'ta yayımlanan bir başka makalede video oyunlarının fiziksel şiddetle ilişkilendirilebileceği belirtilmişti. USA Today'e konuşan çalışmanın baş yazarı Jay Hull, "Bulgularımıza göre şiddet içerikli video oyunlarının fiziksel şiddet artışıyla açıkça ilişkili olduğunu düşünüyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

 

 

Independent Türkçe için derleyen: Esra Güngör

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU