Dilenmek için "lisansı" şart koşan ilk kent

İsveç'in Eskilstuna kentinde dilenmek isteyen kişiler ücretini ödeyerek lisans almak zorunda kalacak

Fotoğraf: AA

İsveç'in güneydoğusundaki Eskilstuna, dünyanın dilencilere ücreti karşılığında “dilenci lisansı” veren ilk kenti oldu.

Başkent Stockholm’ün batısında bulunan Eskilstuna’da dilenmek isteyenler önce ücretini ödeyerek lisansını alacak daha sonra sokaklarda dilenebilecek.

Eskilstuna’da dilenecek kişilerim 250 kronor (yaklaşık 150 lira) ödeyerek lisans alması gerekiyor. Dilenmek için izin almayanlar ise para cezası ile karşı karşıya kalacak.

Gerekli evrakları tamamlayamayanlar ise yaklaşık 2 bin 300 lira değerinde ceza ödeyecek.

İsveç devlet kanalı SVT'nin haberine göre, Eskilstuna'da uygulama çerçevesinde şimdiye kadar sekiz lisans verildi.

Amaç dilenmeyi zorlaştırmak

Belediye meclis üyesi Jimmy Jansson açıklamasında, amacın dilenmeyi daha zor hale getirmek olduğunu ifade ederek, “Dilenmeyi bürokratikleştirmek ve zorlaştırmak istiyoruz“ dedi.

Uygulamayı eleştiren sivil toplum kuruluşları, dilenmek için Romanya ve Bulgaristan gibi ülkelerden gelen muhtaç durumdaki insanları daha da savunmasız hale getireceğini savundu. 

Stadsmission yardım kuruluşu çalışanı Tomas Lindroos, yeni sistemin sömürüyü artıracağını ve bölgede faaliyet gösteren çetelerin, dilencileri istismar edebileceği endişesini dile getirdi. 

İsveç Yüksek Mahkemesi tarafından aralık ayında Vellinge kasabasında uygulamaya başlanan yasak kararının onaylamasının ardından, bazı İsveç kentlerinde izinsiz dilencilik yapmak yasaklanmıştı.


Independent Türkçe, Ajanslar                            

DAHA FAZLA HABER OKU