Rus ve Ukrayna Ortodokslarının kopmasının ardından ilk kez bir devlet başkanı Fener Rum Patrikhanesi’ni ziyaret edecek

Fener Rum Patrikhanesi geçtiğimiz yıl Ukrayna Kilisesi'nin Rus Kilisesi’nden ayrılma kararını kabul etmişti. Kararın ardından Rus Ortodoks Kilisesi de Patrikhane ile tüm ilişkilerini kesti. Ortodoks dünyasındaki depremin ardından ilk resmi ziyaret olacak

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vlademir Zelenskiy / Fotoğraf: AFP

Ukrayna Devlet Başkanı Vlademir Zelenskiy, 7-8 Ağustos’ta İstanbul’a geliyor.

Burada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüşecek olan Zelenskiy Fener Rum Patrikhanesi’ni de ziyaret ederek Patrik Bartholomeos’la görüşmesi de bekleniyor.

Uzun süredir Rusya ile büyük bir askeri ve siyasi kriz yaşayan Ukrayna, dini bir cephe de açmış durumda.

Fener Rum Patrikhanesi, Ukrayna Kilisesi'nin talebini kabul etti

Ukrayna Ortodoks Kilisesi geçtiğimiz yıl dünya genelindeki Ortodoksların ruhani liderliğini yapan Fener Rum Patrikhanesi’ne başvurarak Rus Ortodoks Kilisesi’nden ayrılmak istediğini bildirmişti. Patrikhane Ukrayna kilisesinin bu talebini kabul etmiş ve Ruslarla Ukraynalı Ortodokslar arasında dini anlamda ayrılık da girmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fener Rum Patrikhanesi’nin, Ukrayna Ortodoks Kilisesi’nin talebini kabul etmesinin ardından Ruslardan da bir karşı adım geldi.

Rus Ortodoks Kilisesi, Patrikhane'yle ilişkileri kesti

Rus Ortodoks Kilisesi, 15 Ekim 2018’de yapılan Kutsal Sinot toplantısında bir karar alarak Fener Rum Patrikhanesi’yle tüm ilişkilerini kestiğini duyurdu.

Dünyadaki en fazla Ortodoks nüfusu100 milyonu aşan sayısıyla Rusya’da. Rusya Ortodoks Kilisesi’nin bu kararıyla Fener Rum Patrikhanesi’ne bağlı hatrı sayılır bir nüfus da patrikhaneyle ilişkisini kesti.

Zelenskiy’nin İstanbul ziyaretinde Fener Rum Patriği Bartholomeos’la görüşecek olması üç ülkedeki Ortodoks makamlarının arasında yaşanan derin gerginliğin ardından yaşanacak ilk resmi ve üst düzey temas olacak. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU