Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanı Rabia'dan Türkiye ziyareti hakkında açıklama

"Bu sıcak karşılama ve cömert misafirperverlik için şükranlarımı ve takdirlerimi sunar, iki ülke arasındaki stratejik ilişkilerin devam ettirilmesi kapsamındaki bu ziyaretten kıvanç duyduğumu belirtmek isterim"

Fotoğraf: AA

Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanı Tevfik er-Rabia, Türkiye’ye gerçekleştirdiği ziyaret hakkında bir açıklama yaptı.

Rabia’nın yazılı açıklaması şöyle:

Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla. Salat ve selam peygamberlerin ve elçilerin en şereflisi üzerine olsun. Allah'ın selamı, rahmeti ve bereketi üzerinize olsun.

Kardeşim Sayın Türkiye Cumhuriyeti Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’a bizi Türkiye’ye davet ettiği için şükranlarımı ve takdirlerimi sunarım. Aynı şekilde kendisine ve meslektaşlarına cömert misafirperverliği ve sıcak karşılaması için de teşekkür ederim.

Şunun altını çizmek isterim ki, İki Kutsal Caminin Hizmetkârı Kral Selman bin Abdulaziz Âl-i Suud ve Başbakan Veliaht Prens Muhammed bin Selman bin Abdulaziz -Allah onları korusun- liderliğindeki Suudi Arabistan Krallığı, Haremeyn-i Şerifeyn’i (Mekke'deki Mescid-i Haram ve Medine'deki Mescid-i Nebevi) ziyaret etmek, umre ibadetlerini yerine getirmek ve tarihi ve antik yerleri ziyaret etmek için dünyanın dört bir yanından gelen tüm Müslümanları memnuniyetle karşılamaktadır. Krallık, tarihi ve antik yerleri geliştirmek için çaba harcadığı gibi, isteyenlerin Haremeyn-i Şerifeyn’i ziyaret edip buraya en kolay şekilde ulaşmasını sağlamak amacıyla birçok prosedürü kolaylaştırmıştır.

Türkiye Cumhuriyeti ziyaretim, iki kardeş ülkenin devlet kurumları arasındaki mevcut stratejik görüşmeler çerçevesinde gerçekleşmektedir. Bu ziyaretim, iki ülkenin ortak çıkarlarına hizmet edecek şekilde farklı alanlarda iş birliğini geliştirmeyi amaçlamaktadır.

Türkiye Cumhuriyeti ziyaretim sırasında, kardeşim Sayın Türkiye Cumhuriyeti Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş ve özel çalışma ekibiyle bir toplantı gerçekleştirdim. Yarın saygıdeğer Kültür ve Turizm Bakanı ve hac ve umre sektöründe faaliyet gösteren bir dizi Türk ve Suudi şirketi ile görüşeceğim. Salı günü hac ve umre meselelerini ve Türkiye Cumhuriyeti’nden bu ibadetleri yerine getirmek isteyen kişilerin gelişini kolaylaştırmayı görüşmek üzere saygıdeğer Türk Sivil Havacılığı Genel Müdürü ve bir dizi Türk hava yolu şirketi ile bir araya gelecek olmaktan memnuniyet duyuyorum.

Saygıdeğer Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş ile, içeride ve dışarıda Mescid-i Haram’ın misafirlerine en iyi kolaylıkları ve en yüksek hizmetleri sağlamak için kutsal mekanların altyapı ve organizasyon yapılarının tanık olduğu büyük gelişmelere ışık tutmanın yanı sıra, yönetim ve halk olarak Krallığın Haremeyn-i Şerifeyn’e ve misafirlerine hizmet etme konusundaki tarihi ve köklü bağlılığı ışığında hac ve umre ile ilgili hizmetlerin geliştirilmesini görüştük ve görüşmeye de devam edeceğiz.

Krallık, Rahman olan Allah’ın misafirlerine hizmet eden bir dizi proje üzerinde çalıştı. Bunlardan bazıları şöyle:

10 Vizyon programından biri olan Rahman’ın Misafirlerine Hizmet Programı

Tarihin en büyük inşaat projesi olarak Mescid-i Haram’ın genişletilmesi (200 milyar riyal değerinde).

Mescid-i Nebevi’nin genişletilmesi.

Kuba Mescidi’nin ve Mekke ile Medine’deki yerlerin geliştirilmesi

Cidde Uluslararası Kral Abdulaziz Havaalanı

Medine Uluslararası Prens Muhammed bin Abdulaziz Havaalanı

Haremeyn Hızlı Treni

Kutsal yerlerin geliştirilmesi için Kidana şirketinin kurulması

Medine’deki sekiz tarihi yerin aktif hale getirilmesi ve 2025’e kadar bunun 100 yere çıkarılması.

Bütün devlet ve özel sektör kurumları ile iş birliği içerisinde şu anda hac ve umre sektörünün tanık olduğu bu önemli sıçrama, dijital dönüşümün oluşmasına yardımcı olmanın yanı sıra, umrecilerin Krallığa gelip burada ibadetlerini yerine getirmelerini ve Krallık’ta gönül rahatlığıyla gezmelerini sağlayan çeşitli hizmetler ve vizelerden oluşan bir seçenek ve çözüm paketinin oluşturulmasına katkıda bulundu.

Umre ibadeti herhangi bir vize türü ile yapılabilir.

Vize geçerlilik süresi 30 günden 90 güne kadar uzatılabilir.

Şahsi ziyaret vizesi çıkarılabilir.

Umre yapanlar Krallığın içinde dolaşabilir.

Umre ile ilgili vize sayısında herhangi bir kısıtlama yoktur.

Türkiye Cumhuriyeti’ndeki kardeşlerimizle yaptığımız bu özel ve üst düzey iş birliği ışığında, görüştüğüm ve görüşeceğim saygıdeğer bakanlara ve yetkililere, Türkiye Cumhuriyeti’nden umrecilerin gelişini kolaylaştırmaya yardımcı olan tüm bu uygulamalar ve hizmetler hakkında bilgi vermekten mutluluk duyuyorum. Bu sırada meslektaşlarım, Türk umrecilerin ihtiyaçlarını tespit edip dini tecrübelerini iyileştirmeyi ve ibadetlerini en kolay şekilde yerine getirmelerini sağlamayı hedefleyen uygun çözümler sunmak için çalıştılar.

Umre yapanlara hizmet eden milli Nusuk platformunu yarın Türkçe olarak hizmete dahil edecek olmaktan mutluluk duyuyoruz. Allah’ın izniyle bu platform, umre yapanlara hizmet etme noktasında önemli bir atılım yapılmasına, ülkeye varışlarının kolaylaştırılmasına, yaşayacakları tecrübenin zenginleştirilmesine ve günün her saati dünyanın neresinde olursa olsunlar birkaç tuşla barınma ve ulaşım hizmetlerini seçmelerine, vize işlemlerine, Ravza-i Mutahhara’da namaz kılma izinlerine ve umre yapma izinlerine yardımcı olacak.

Bu doğrultuda herkesi, bakanlığın sitesini ve Facebook ve Twitter hesaplarını ya da Nusuk web sitesini ziyaret ederek gelişmelerden ve yeni işlemsel kolaylıklardan haberdar olmaya davet etmekten mutluluk duyuyorum.

Hac konusuna gelince, Allah’a hamd olsun yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınından sonra hac ibadetlerinin sağlıklı ve güvenli bir şekilde büyük sayılarla yapılmasını sağlamayı başardık. 37 binden fazla Türk hacının ibadetlerini kolay bir şekilde yaptığını gördük. Bu yıl hacıların sayısını salgından önceki haline getirmeyi umuyoruz. Buna ek olarak bakanlık, hizmet kalitesini yükselten ve bunların Rahman olan Allah’ın misafirlerine uygun bir şekilde sunulmasını sağlayan birçok yeni mevzuatın geliştirilmesi üzerinde çalıştı.

Son olarak, bir kez daha bu sıcak karşılama ve cömert misafirperverlik için şükranlarımı ve takdirlerimi sunar, iki ülke arasındaki stratejik ilişkilerin devam ettirilmesi kapsamındaki bu ziyaretten kıvanç duyduğumu belirtmek isterim.

Katılımınız için teşekkür ederim. Allah’ın selamı ve bereketi üzerinize olsun.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU