Şengal'de Ezidiler IŞİD kurbanlarını andı

Bundan 5 yıl önce IŞİD unsurları Musul'un Şengal ilçesine girerek, çocuk, kadın demeden Ezidi karşı topyekün bir soykırım başlattı

IKBY’nin Duhok kentine bağlı Baderi bölgesinde Ezidilere yönelik katliamın 5’inci yıldönümü dolayısıyla düzenlenen anma töreninden bir kare / Fotoğraf: AFP

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Parlamentosu, 3 Ağustos’un Ezidilere karşı "soykırım" günü olarak tanınması için önceki gün oylama yaptı.

28 Nisan 2016’da ise Irak Parlamentosu yaptığı oylamada, Şengal'i (Sincar) "afetzede" statüsüne aldı.

IKBY hükümeti ve yerel örgütlerin değerlendirmelerine göre yaklaşık 3 bin Ezidinin akıbeti bilinmiyor.

IKBY topraklarında yaşayan ve evlerine geri dönmek isteyen birçok Ezidi de şehirlerinde yeniden yapılanma çalışmalarının başlamamamsından dolayı rahatsız.

Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, önceki gün yaptığı açıklamada, “IŞİD terör örgütünün Ezidilere karşı işlediği katliam, örgütün kanlı doktrinini ve tekfir edici yaklaşımını gösteren üzücü ve acı verici bir sayfa” ifadelerini kullandı.

Salih, Parlamento Başkanlığı ve üyelerine, kurtulan Yezidilerle ilgili olarak 3 Mart 2019’da hazırlanan yasa tasarısını, onaylama çağrısında bulundu.

Cumhurbaşkanlığı tarafından hazırlanan söz konusu tasarı, kurtulanların haklarını güvence altına alınmasını ve maddi manevi tazminatların karşılanmasını öngörüyor.

Uluslararası topluma da seslenen Salih, IŞİD tarafından kaçırılan Ezidilerin akıbetini öğrenmeye yönelik çabaların artırılması ve Irak’ta işlediği suçlardan ötürü terör örgütü çetesi üyelerini yargılama çağrısında bulundu.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU