Araçlarında LPG kullananlara Tüketiciler Birliği'nden vize uyarısı: İmalat tarihini kontrol edin

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin araç muayene istasyonunda LPG tankı kontrolünde neden kimi araç sahiplerinin vize alamadığını anlattı

Fotoğraf: Twitter 

2018 yılı Aralık ayı sonu itibarıyla, trafiğe kayıtlı araç sayısı 22 milyon 865 bin 921.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 12 milyon 398 bin 190 adet otomobilin yüzde 37.9'u LPG kullanıyor.

Son yıllarda akaryakıt fiyatlarının yükselmesi ile birlikte LPG tanklı araçlar daha ekonomik olduğu için tercih ediliyor.

Bununla birlikte LPG'li araç kullanan kimi kişiler araç muayene istasyonlarında otomobillerine yüklü LPG tanklarının kullanım süresi 10 yıl dolduğu için vize alamıyor. 

Zira yasaya göre ömrü 10 yılı aşkın LPG tanka sahip araçların trafiğe çıkması yasak. 

Kimi araç sahiplerinin karşı karşıya kaldığı en büyük sorun ise tankı yeni taktırmış olmalarına karşın muayenede söz konusu LPG düzeneğinin 10 yıllık ömrünü tamamlamış olması. 

Muayene sırasında karşılaşılan bu durum ile ilgili Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin bir açıklama yaptı.

Şahin, tankın ne zaman araca takıldığından ziyade imalat yılının esas alındığını belirtti:

LPG tanklarındaki 10 yıllık garanti süresi o tankın üretildiği yıldan itibaren başlıyor. Araç sahipleri de LPG tankının ne zaman üretildiğini bilmediği için o tankı yeni taktırmış olsa dahi araç muayene istasyonlarında 'bu tank 10 yılını tamamlamış değiştirmeniz gerekir' diye vize vermiyorlar.  Bu durumda araç sahibi eski bir LPG tankı kullanmış gibi muamele görür. Yani LPG tankını kullanmadığınız dönem dahi kullanılmış gibi kabul edilir. Çünkü garanti süresi bitmiştir. Bu yüzden LPG tankını alırken mutlaka imalat tarihini öğrenmemiz gerekiyor. Yakın bir tarihte imal edilmişse alabiliriz. Ancak imal tarihi birkaç yıl önceye aitse bunu almamalıyız.

Şahin, araç sahiplerinin imal tarihine bakmadan satın aldıkları LPG tanklarını kısa sürede değiştirmek durumunda kalabileceğini belirtti.

Tüketicinin bu duruma karşı dikkatli olması gerektiğini ifade eden Şahin, "LPG tankının imalat tarihinden itibaren 3-5 yıl sonra araçlara takılması tüketici açısından herhangi bir sıkıntı meydana getirmez. Yani aracın kullanımında herhangi bir tehlike oluşturmaz. Burada sadece tüketicinin ekonomik olarak zarara uğramasından bahsediyoruz." diye konuştu.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

 

DAHA FAZLA HABER OKU