Darp edilen İrlandalı çifte göre polis ‘İngilizce bilmediği için’ ihbarlarını almadı, emniyet iddiayı yalanladı

Didim'de komşuları tarafından darp edilen İrlandalı çift, olay sırasında 3 kez 155’i aradıklarını, ancak karşılarına çıkan polisin 'No English' diyerek telefonu kapattığını iddia etti. Polis aramanın kaydedildiğini, iddiaların doğru olmadığını belirtti

Fotoğraf: Independent Türkçe

İrlandalı grafiker Angela Black, 2004 yılında bir silahlı saldırıya uğradı.

Aldığı yara nedeniyle sağ tarafı felçli kalan Angela Black, emekli matbaa ustası olan eşi Robert Black'le, birlikte Türkiye’de yaşamaya karar verdi.

İzmir ve Ankara’da tedavi gören İrlandalı kadın ve eşi, 13 yıl önce oturma izni alarak Aydın'ın Didim ilçesine yerleşti..

Geçen ay, komşularının karıştığı bir kavgayı ayırmaya çalışan Robert Black'le komşularının arası bozuldu.

İddiaya göre, 20 Temmuz'da eşiyle alışverişten dönen Black, komşularının saldırısına uğradı.

Çevreden yetişenler tarafından kurtarılan İrlandalı çift tehditler aldıklarını iddia ederek, Didim’den ayrılıp Marmaris’te bir otele yerleşti.

3 kez aradım yüzüme kapattılar

Olayı anlatan Robert Black’i olay sırasında 3 kez 155 polis imdat telefonunu aradıklarını karşılarına çıkan görevlinin 'No English' diyerek telefonu yüzlerine kapattığını iddia etti.

Yaşananlardan çok etkilendiklerini anlatan Black, İrlanda’ya gideceklerini, Türkiye’ye geri dönüp dönmeme konusunu değerlendireceklerini belirtti.

Türkleri çok sevdiğini söyleyen Angela Black ise, "Birkaç kişinin yaptığı bir olayı tüm Türklere mal edemeyiz" diye konuştu.

İrlandalı çiftin avukatı İlker Ürkmez, müvekkillerinin polisle ilgili ilgili iddialarını savcılıkta verdikleri ifade de anlattıklarını belirtti.

Ürkmez, ‘Müvekillerim üç defa 155’i aradıklarını, karşı taraftaki görevlinin ‘İngilizce bilen kimse yok’ diyerek telefonu kapattığını söyledi” dedi.

İrlandalı çifti döven 5 kişiden şikayetçi olduklarını, konuyla ilgili İngiltere'nin Ankara Büyükelçiliği'ne de bilgi verildiğini aktardı.

Telefona İngilizce bilen personel yanıt verdi

Didim Emniyet Müdürlüğü’nden bir yetkili ise, 155’e gelen bütün aramaların kayıt altına alındığını belirterek, İrlandalı çiftin aramasına İngilizce bilen bir görevlinin yanıt verdiğini iddia etti.

Polis yetkilisi, İrlandalı Black’in 1 dakika 40 saniyelik görüşme sırasında, olay yeri adresini veremediğini, iki dakika sonra ikinci aramayı yapan Türkçe bilen bir kişiden alınan adres bilgisi üzerine olay yerine 2 ekip birden gönderildiğini” aktardı.  

Telefonu kapatma ihtimali yok

Didim Emniyet Müdürlüğü’nde çalışan bir görevli ise, 155’te görev yapan personelin tamamının İngilizce bilmediğini, değişimli olarak görev yaptıklarını söyledi.

Görevli, telefonu kapattılar iddiasının ise mümkün olmadığını belirterek “Buraya yapılan her arama kayıt altına alınır. İngilizce bilmeyen bir görevli telefona çıksa bile adresi almaya çalışır. Yakınlarında Türkçe bilen birisi varsa onu telefona ister. Telefondan nokta olarak yerini tespit edemiyoruz ama telefonun kullandığı baz istasyonu belirliyoruz. Burayı çocuk da arasa, yabancı uyruklu birisi de arasa, biz onun yerini tespit etmek için mahalle mahalle, sokak bulmaya çalışırız. Hiçbir görevlimiz yardımı ihtiyacı olan birisinin yüzüne telefon kapatmaz” diye anlattı. 

Dil bilen personel yeterli değil

Didim Turizm Derneği Başkanı Mustafa Şentürk ise turizm döneminde şehrin nüfusunun çok arttığını, bu yüzden personel sıkıntısı yaşandığını aktardı.

Şentürk kısa süre önce talepler üzerine polise takviye de yapıldığını belirterek, “Didim, 80 bin nüfuslu bir ilçe. Şu an Didim’de 400-500 bin kişi var. Bayramda bu rakamın 700-800 bin kişiye çıkmasını bekliyoruz Geçenlerde vali beyi ziyaret ettiğimizde ‘Bize takviye polis kuvveti verin’ diye talepte bulunduk ve olumlu yanıt aldık. Buraya polis takviyesi de yapıldı. Personelin içerisinde İngilizce, hatta bir iki dil bilen de var ama yeterli değil” dedi.

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU