Gazeteciler, Cumhurbaşkanlığı’nda düzenlenen ‘off the record’ toplantıda sistemi konuştu

Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, Cumhurbaşkanlığı’nda düzenlenen, yazar ve basın temsilcilerinin katıldığı bir toplantıyı köşesine taşıdı. Sarıkaya ‘off the record’ toplantının ana konusunu sistem-medya ilişkileri diye özetledi

Fotoğraf: AA

Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, bugün köşesinde, yazılmamak kaydıyla Cumhurbaşkanlığında gerçekleştirilen bir toplantıdan söz etti.

Sarıkaya yazısında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından görevlendirilen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın, başkanlık sistemin işleyişini görmek, aksayan yönlerini tespit edip, ortadan kaldırma yöntemlerini belirlemek amacıyla çalıştaylar düzenlediğini, iş, akademi ve sivil toplum kuruluşlarıyla toplantılar yaptığını belirtti.

Sarıkaya, cuma günü de bir grup gazetecinin Cumhurbaşkanlığı’nda Oktay tarafından ağırlandığını ve toplantıda sistem-medya ilişkilerinin konuşulduğunu yazdı.

Toplantıya hangi yazarların ve basın temsilcilerinin katıldığını belirtmeyen Sarıkaya, konuşulanları da ‘Konuşulanın salonda kalması kuralının (Chatham House Rule) geçerli olması nedeniyle detay aktaramayacağım” diyerek yazısına koymadı.

‘Farkında mısınız, bunları Reis’in bulunduğu binada söyledik’

Sarıkaya toplantıda yaşananları söyle anlattı:

Öncelikle “karşılıklı saygı ve samimiyetin en üst düzeyde, herkesin görüşlerin rahat hissettiği zeminde aktardığı” sohbet gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay’ın biz gazeteci milletine her daim sergilediği Anadolu hoşgörülülüğünün rahatlığında herkes eteğindeki taşı bazen en acımasız cümlelerle döktü. Hatta eleştirilerin ağırlıklı bölümü de hükümete yakın olarak gösterilen isimlerden geld. O isimlerden bir arkadaşımın salondan çıkarken söylediği, hepimizi gülümseten şu cümlesi de ortamı özetlemeye yeter: ‘Farkında mısınız; biz bütün bu cümleleri Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde ve Reis’in bulunduğu binada söyledik

'Sistem yetki piramidini bozdu’

Yapılanın bir sistem sorgulaması olmadığını belirten Sarıkaya, sistemin aksayan yönlerinin bulunarak, sorunların giderilmesinin amaçlandığı ifade etti. Sarıkaya yazısını kendi sistem değerlendirmesi ile bitirdi:

Bir Ankara gazetecisi olarak benim sistem açısından değerlendirmem gerekirse, gördüğüm şu ki sistemin en önemli sorunu bir şemsiye gibi tavanın sürekli genişleyip, tabanın daralması ve iletişim kulpunun zayıflaması. Çünkü sistem yetki piramidini bozdu; bakan, bakan yardımcısı, genel müdür, başkan dahil bütün atamalar Cumhurbaşkanı tarafından yapılıyor. Atayan aynı olunca, herkes da “ben de aynı kişi atadı” bakışı içinde üstündekiyle eşitleniyor. Bir de arabasına çakarı taktı mı, aşağıdan yukarı herkes kendisini “önemli zat” görmeye başlıyor. Ama bürokratik sistemin işleyişini, yetki kullanımını topal hale getirmekle kalmıyor, emir komuta sistemini bozuyor.

Muharrem Sarıkaya'nın yazısı için tıklayınız

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU