Joe Biden'ın yarıştan çekilmesi gerek, Demokratların son seçim münazarası bunu kanıtlıyor

Demokrat Parti adaylığında önde olabilir ancak gereken yetiye sahip olmadığına inanmak için bu kadar erken bir aşamada bile yeterince sebep var

Joe Biden başkan olma iddiasında daha önce iki kez başarısız oldu, bu iş için, en temel tabirle, zayıf bir aday (AP) 

Eğer Joe Biden seçkin kariyerini onurlu biçimde sonlandırmak istiyorsa yapacağı ilk iş yarıştan çekilmek olmalı.

Tabii ki bunu yapmayacak. Ağır siklet dövüşçüleri daima kazanacakları son bir büyük zafer kaldığını düşünür -ta ki nihayetinde ringde tamamen küçük düşene kadar. Bu akşam (31 Temmuz) acımasız olması muhtemel final müsabakasına dair küçük işaretler yakalayabildik.

Çarşamba akşamı Biden, Kamala Harris'in şahsında tek bir güçlü rakibin meydan okumasına karşı koymuyordu -irili ufaklı tüm dövüşçüler yumruk atmak için halatlardan ringe atlıyordu.

Harris, diğer adayların sataşmalarını asıl rakibine karşı ani vuruşlara çevirmesine imkan tanıyan zekice bir politik simyaya başvururken, ucuz biletli koltuklardan gelen nükteli yorumlar sert darbeler şeklinde eski başkan yardımcısının üstüne yağdı.

Performansı felaket değildi. İnternet'te video klipleri yayılacak kadar kötü bocalamadı. Ancak önde giden adayın bu kadar erken bir aşamada bu denli müşkül olmaması gerekir.

Bu sadece ikinci tartışmaydı. O kadar belirsiz insanlara karşı mücadeleye girişiyor ki, bunlar yarı düzgün bir söz sarf ettiklerinde izleyenler yığınlar halinde Google'da adlarını aratıyor. Bunları umursamamayı başarabilmesi lazım.

Kamala Harris bunu becerdi: Kazanma şansı olmayan adaylar kancayı kendisine attığında, ustaca karşılıklar verip saldırının yönünü hızlıca Biden'e çevirdi.

Böyle bir çevikliğe sahip olmadığı anlaşılan eski başkan yarımcısıysa Corey Booker'ın, Bidd de Blasio'nun ve bir noktada Kirsten Gillibrand'in kum torbası haline geldi.

Performansı daha iyiye gitmezse Amerika'nın alay konusu olacak.

Tartışma tekniğiyle ilgili göze çarpan 4 sorun var.

Rakipleriyle kavga etmeme yönünde açıkça bilinçli bir karar almış. Muhtemelen ekibi bunu devlet adamlığı ve onu adaylığa taşıyacak bir rota olarak görüyor.

Ancak evdeki izleyiciye hiç de böyle gelmiyor. Bir stüdyo dolusu insan Biden'in hatalarına işaret ederken rakiplerinden hiçbiri zorlanmadığında başkan gibi görünmüyor, zayıf duruyor. Barack Obama, Oval Ofis'i kazanmasının çok öncesinden itibaren her zaman çarpıcı bir başkanlık kalitesine sahipti. Ancak yine de adaylık için yaşanan zorlu mücadelede Hillary Clinton'a bel altı vurmaktan imtina etmedi.

 

 

İkinci sorunuysa sessiz kalması istendiğinde buna istekli olması.

O bir politikacı. Söyleyecek şeyleri olmalı. Söyleyecek o kadar çok şeyi olmalı ki, susturmak neredeyse imkansız olmalı.

İnsanlar, fikir, proje, vaat istiyor. Adaylardan herhangi biri Oval Ofis'te otururken Amerika'nın nasıl görüneceğine dair bir imge yani.

Fakat Biden'in, moderatör susmasını istediği anda susmak gibi tuhaf bir alışkanlığı var. Bunu sürekli yapan tek aday kendisi, görünürde ufak bir şeymiş gibi dursa da bu tavır mesleği politika olan insanlar için hiç uyumlu ve doğal değil.

Üçüncü sorunsa nadiren üstün konuma geçmesi.

Kendisine karşı eleştirilerin çokluğuna karşı yanıt verme yolunda yarı-düzgün bir çaba gösterdiyse de liderin rolü bu değil. Tartışmayı yönlendirmeyi ya da gündemi belirlemeyi asla başaramadı. Tartışmayı kendi belirlediği şartlarda çevrelemesi, yönetmesi ve kontrol etmesi gerekiyor.

Obama'nın gözde danışmanı David Axelrod, tartışma sonrası yorumlarında, gerçekte gece boyunca bir anlatı ve hikaye örgüsü sürdürmeyi başarabilen kişinin Booker olduğunu söyledi. Booker, bu geceki tartışmanın radarına güç bela girebilen bir isim.

Son ana sorunsa, sicilini nasıl ele aldığı. Hayır, onlarca yıl öncesine kadar giden inişli çıkışlı sicilini değil, Obama'nın yardımcısı olarak Beyaz Saray'da geçirdiği 8 yıllık dönemi nasıl ele aldığı.

Popüler eski başkanın ihtişamının yansımasından defaatle ve gösterişli biçimde faydalanmaya çalışırken, Obama'nın olumsuz yönlerine gelindiğinde sessiz kalıyor. Bu da çarşamba gecesi Bill de Blasio ve Booker'ın ustalıkla gündeme getirdiği bir sorun.

Bütün bunlar onarılabilir şeyler -bazı adaylar bakımından. Ama Biden 76 yaşında, denenmiş ve test edilmiş bir kullanma kılavuzuna sahip. Yeniden kalıba sokulamaz nasılsa öyle. Seçkin bir sicil sahibi, büyüleyici, adanmış bir senatör müydü? Evet. Profesörce tarih yazan bir başkanı mükemmel biçimde parlatmadı mı? Evet. Ancak başkan olma iddiasında daha önce iki kez başarısız oldu, bu iş için, en temel tabirle, zayıf bir aday.

Şimdiye kadar bir tartışmada sadece tek bir güçlü adayla uğraşmak zorunda kaldı ve yine de zorlandı.

Aynı sahnede onu Kamala Harris, Elizabeth Warren ve Bernie Sanders'a karşı hayal edin. Hoş olmayacak. Perdenin kapanma zamanı geldi.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU