Facebook, Suudi yönetimiyle bağlantılı olduğunu öne sürdüğü hesapları kapattığını duyurdu

Hesaplarda Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’a dair haberlerin paylaşıldığı ifade edildi

(Reuters)

Facebook, Suudi Arabistan yönetimiyle bağlantılı olduğuna inanılan bir dizi hesabın etkinliğine son verdiğini duyurdu.

Şirkete göre bu hesaplar Suudi yönetim adına "gizli propaganda" kampanyası yürütüyordu.

Bahsi geçen hesaplarda Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın ekonomik ve sosyal reform planlarına dair haberlerin paylaşıldığı, Suudi ordusunun başarılarının övüldüğü ve Türkiye, İran ve Katar gibi ülkelere dair eleştirilerin yer aldığı belirtildi.

Facebook’un Siber Güvenlik Politikası Başkanı Nathaniel Gleicher, “Bu etkinliğin ardındakiler kimliklerini saklamış olsa da yaptığımız incelemede Suudi Arabistan hükümetiyle ilişkili kişiler olduğunu tespit ettik” dedi. 

Gleicher buna ek olarak, “Hesaplar İran, Katar ve Türkiye’nin yer aldığı komşu ülkelere dair de sık sık eleştiriler paylaşmış ve Al-Jazeera’nin haberlerinin güvenilirliğine ve Uluslararası Af Örgütü’ne dair şüphelerini belirtmişler” ifadelerini kullandı. 

Siber Güvenlik Politikası Başkanı genellikle Arapça yayın yapan 217 Facebook hesabının, 144 Facebook sayfasının, 5 Facebook grubunun ve 31 Instragram hesabının kapatıldığını belirtti. 

Gleicher konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

Bu tür etkinlikleri saptamak ve durdurmak için sürekli çalışıyoruz, çünkü hizmetlerimizin insanları yönlendirmek için kullanılmasını istemiyoruz

Ayrıca reklamlara 167 bin dolar harcadığı söylenen hesapların yaklaşık 1,4 milyon takipçiye sahip olduğu belirtildi.

 

 

The Independent'tan ve ajanslardan da yararlanılmıştır

DAHA FAZLA HABER OKU