Büyük ikramiye yargıya taşındı, talihli soruşturma bitmeden ödülünü alamayacak

Milli Piyango’nun yılbaşı ikramiyesini kazanan talihli hala ortaya çıkmadı. İkramiyeyi almak için birçok sahte talihli piyango idaresine başvurdu. Konu yargıya taşındı. Talihli çıksa bile soruşturma bitmeden ikramiyesini alamayacak

Fotoğraf: AA

Yılbaşı özel çekilişinde 70 milyon liralık büyük ikramiyeyi kazanan talihlinin henüz ortaya çıkmadı, Ancak çok sayıda sahte talihlinin Milli Piyango İdaresi’ne ikramiyeyi almak için başvurdu.

MPİ Genel Müdürü Bekir Yunus Uçar, büyük ikramiyenin gerçek sahibinin çıkıp gelmesini ve 7 ay sonra da olsa ikramiyesini almasını beklediklerini söyledi.

Son günlerde basına yansıyan haberlerin ardından talihli olduğunu iddia eden onlarca başvuruyla karşı karşıya kaldıklarını belirten Uçar, "Bunlardan en sonuncusu da önceki gün itibarıyla yaşanan bir hadise oldu. Konuyu cumhuriyet savcılığına bildirdik, şikayette bulunduk" dedi. Yılbaşı çekilişinde büyük ikramiye kazanan biletin sahibi olduğunu ileri süren bir kişinin kendilerine başvurduğunu anlatan Yunus Uçar, şunları söyledi:

İdaremize gelen kişi cebinden biletini çıkardı ve idare yetkililerine vermek istedi. İdaremiz yetkilileri 40 yılı aşkın tecrübeyle bileti kontrol amaçlı teslim almadan önce arkasına ismini, soy ismini ve imzasını atmak suretiyle ciro ederek teslim etmesini istediler, bu kişi bundan imtina etti. Bizim arkadaşlarımız da ısrarla isim ve imzasını yazmasını istediler. Daha sonra bu kişi mecbur kalarak 70 milyon liralık ikramiyenin tuttuğunu iddia ettiği biletin arkasına adını yazarak bize uzattı. Biz gerek cihazlarımızla, gerek ikramiye bültenindeki numaralardan kontrol ederek, bunun amorti dahi isabet etmemiş bilet olduğunu görüp bileti kendisine teslim ettik. Bu arada bir telefon görüşmesi yapması gerektiğini ifade ederek, odadan dışarı çıkıp telefon görüşmesi yapıp tekrar geldiğinde bileti idareci arkadaşlardan istedi. Bir dakika önce cebine koyduğu bilet için 'Biletimi geri verin, size verdim, geri vermediniz' şeklinde ifade kullandı.

Polis gelince bileti çıkardı

Bunun üzerine polis çağırdıklarını anlatan Uçar, ikramiye kazandığını iddia eden şüphelinin polis memurlarının gelince bir yanlılık olduğunu belirterek, bileti çıkarttığını söyledi. Uçar, ‘Bu durum, kişinin dolandırma çabası içinde olduğunu düşüncesini uyandırdı. Biz bunu adli vaka haline getirdik, kurumumuz ve arkadaşlarımızın itibarı için cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunduk" dedi.

Uçar, başka bir vatandaşın da İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na büyük ikramiye çıkan biletinin çalındığını iddia ederek şikayetçi olduğunu, iki dosyanın da yargı yoluyla incelenmesi için başvuruda bulunduklarını söyledi.

Uçar, bundan sonra uygulanacak prosedürü de şöyle anlattı:

Soruşturmanın sonucu ortaya çıkmadan, gerçekten biletini ibraz eden bir kişi de gelmiş olsa, cumhuriyet savcılığının bu soruşturmasıyla paralel şekilde Merkez Bankası’ndan teyit almadan bu ödemenin yapılması mümkün olmayacak. Bir talihli elinde biletle geldiğinde iki kuruma da soracağız. Bunlardan birisi, biletlerimizin basıldığı, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin en güvenli matbaası olan Merkez Bankası matbaası. Biletin gerçek olup olmadığını onlara soracağız. Cumhuriyet savcılığına da gelen kişiyle, 'Biletim çalındı' suçlamasıyla başvuran kişinin arasında bir bağ olup olmadığını soracağız. Yargının vereceği karar doğrultusunda bu işlem gerçekleştirilecek. İkramiye ödenmesi, soruşturmanın bitmesine, yargı kararına kalmış bir durum haline gelecek.

Talihliye ödeme yapılması durumunda kamuoyuna açıklama yapılacağını belirten Uçar, talihlinin ortaya çıkmaması halinde ise ikramiyenin Hazineye iade edildiğini söyledi. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU