Hong Kong protestocuları yüz tanıma kameralarını atlatmak ve polisin görmesini engellemek için lazer kullandı

Protestocular devlet gözetiminden kurtulmak için VPN ve şifreli mesajlaşma uygulamaları da kullandı

Hong Kong’ta protestocular güvenlik güçlerinin görmelerini engellemek ve yetkililerin kullandığı yüz tanıma kameralarını bertaraf etmek için lazer kullandı.

Serbest gazeteci Alessandra Bocci’nin paylaştığı video, polis kameralarına karşı kullanılan taktiği gösterdi. BBC’nin yakaladığı bir diğer video da protestocuların polis yetkililerinin yüzüne lazer tuttuğunu ortaya çıkardı.

O esnada büyük bir silah savuran polis görevlisinin etrafı Kwai Chung polis karakolunun dışındaki demokrasi yanlısı protestocular tarafından sarılmıştı.

 

 

Hong Kong sakinlerinin Çin’e iadesine izin veren tartışmalı tasarıya karşı Hong Kong’ta çıkan protestolar devam ediyor.

Geniş çaplı protestolar sonraki haftalarda artsa da tasarıya karşı ilk gösteri 31 Mart’ta gerçekleştirilmişti.

Protestocular yetkililerden bir adım önde olmak için telefonda kimliklerini saklayacak sanal şahsi ağların yanında Telegram gibi şifrelenmiş mesajlaşma uygulamalarını içeren birtakım teknolojik hileler kullanıyor.

Eylemiler daha önce de, güvenlik güçlerinin sivil huzursuzluğu sindirme amacıyla Çin’le işbirliği yaptığı korkusuyla yüz tanıma kameralarında kendilerini gizlemek için yüz maskesi kullanmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak kimliklerini gizleme çabası Telegram’ın haziranda sunucularına yapılan büyük bir siber saldırıyı duyurmasıyla kesintiye uğramıştı. Bu saldırı, protestocuların Hong Kong’ta Telegram kullanmasını önlemeye yönelikti.

Telegram CEO'su Pavel Durov saldırıların Çin’den yapıldığını söyledi ve bunları “devlet düzeyinde saldırılar” diye tanımladı.

Öte yandan güvenlik güçleri göstericileri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz, biber gazı ve plastik mermi gibi daha geleneksel yöntemler de kullanıyor.

Protestoları organize edenler yarım milyona yakın kişinin gösterilerde yer aldığını iddia ediyor. Polis ise, organizatörlerin aksine bu sayının 100 bin olduğunu tahmin ediyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world/asia

Independent Türkçe için çeviren: Esra Güngör

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU