Kuzey Kore füze denemesi yaptı, BM Güvenlik Konseyi toplandı

Kuzey Kore, 8 günde 3 kez kısa menzilli füze denemesi gerçekleştirdi. Füzelerin yeni çoklu roket fırlatma sisteminin ilk denemesi olduğu açıklandı. BM Güvenlik Konseyi İngiltere, Fransa ve Almanya'nın çağrısıyla toplandı

Fotoğraf: AA

Güney Kore ordusu, Kuzey Kore’nin 8 gün içinde üçüncü kez, kısa menzilli füze denemesi yaptığını duyurdu.

Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı, Kuzey Kore'nin, yerel saatle 02.59 ve 03.23'te, Güney Hamgyong'un Yonghung bölgesinden Doğu Denizi'ne doğru kısa menzilli füze atışları gerçekleştirdiğini açıkladı.

Açıklamada, füzelerin 25 kilometre yüksekliğe ulaştığı ve 220 kilometreye yakın yol kat ettiği belirtildi,

Güney Kore Devlet Başkanlığı ise, füzelerin ‘yeni bir tür kısa menzilli balistik füze’ olabileceği, ancak türlerinin belirlenmesi için daha fazla analize ihtiyaç duyulduğu ifade edildi.

Güney Kore,  komşusunun 25 ve 31 Temmuz tarihlerinde de füze denemesi yaptığını duyurmuş, füzelerin yeni taktik güdümlü silah olduğunu belirten Pyongyang ise, çoklu roket fırlatma sisteminin ilk denemelerinin yapıldığını açıklamıştı.

Güvenlik Konseyi füzeler için toplandı

Kuzey Kore'nin kısa menzilli füze denemelerinin ardından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, daimi üyeler İngiltere ve Fransa ile geçici üye Almanya'nın talebi üzerine kapalı oturumda toplandı.

Toplantının ardından yapılan ortak basın açıklamasında konuşan İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Karen Pierce, Kuzey Kore'ye ‘nükleer silahsızlanma konusunda somut adımlar atma’ ve ‘ABD ile nükleer görüşmelere devam etme’ çağrısı yaptı. Pierce, Kuzey Kore nükleer ve balistik füze programlarını ortadan kaldırana kadar bu ülkeye uygulanan uluslararası yaptırımların ise sürdürülmeye devam etmesi gerektiğini söyledi.

DAHA FAZLA HABER OKU