NASA, uzay teleskobunun keşfettiği gezegende Dünya dışı yaşamın işaretlerini arıyor

Ötegezegen çiçeği burnunda uzay teleskobuyla saptanan ilk Dev Dünya oldu

NASA yeni uzay teleskobuyla tespit edilen görece yakın yeni gezegende yaşam belirtileri arayacak.

Yeni Geçiş Halindeki Ötegezegen Araştırma Uydusu (TESS) aracılığıyla tespit edilen ilk yakın Süper Dünya, yeni keşfedilen üç ötegezegenden biri.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

GJ 357 d ismi verilen bu gezegen, 31 ışık yılı uzaklıktaki bir yıldızın yörüngesinde dolaşıyor. Gezegen kendi yıldızına “yaşanabilir kuşak” içinde yer almasına yetecek kadar yakın konumda bulunuyor.

Yaşanabilir kuşak içindeki bir gezegenin yüzeyinde suyun sıvı halde bulunması mümkün ancak GJ 357 d’nin atmosferinin sıvı suyu barındıracak kadar yoğun ve sıcak olup olmadığını öğrenmek için daha ayrıntılı araştırma gerekiyor.

Astronomy & Astrophysics adlı bilimsel yayında yer alan makalenin ortak yazarı ve Heidelberg’teki Max Planck Astronomi Enstitüsü’nden Diana Kossakowski çalışmalarını şöyle anlattı: 

GJ 357 d yıldızının yaşanabilir kuşağının uzak ucunda yer alıyor; bu kısım kendi yıldızından Mars’ın Güneş’ten aldığı miktarda enerji alıyor. Eğer bu gezegen yoğun bir atmosfere sahipse, ki böyle olup olmadığı gelecek araştırmalarla saptanacak, bu gezegenin sıcaklığını artırmaya yetecek ölçüde ısıyı hapsedebilir ve yüzeyinde sıvı su bulunmasını sağlayabilir.

Astrophysical Journal Letters’da yayımlanan ayrı bir yazı makalenin yazarlarından Cornell Üniversitesi’nden astronomi profesörü Lisa Kaltenegger gezegenin yaşam barındırabileceğini öne sürdü. Kaltenegger şunları söyledi:    

İnsanlığın (keşfettiği) ilk yakın Dev Dünyanın yaşam barındırabilecek olması heyecan verici. Bu TESS’in yardımıyla açığa çıkan ve muazzam bir sonuca ulaşan küçük, zorlu uzay görevimiz. GJ 357 d gezegeni kalın bir atmosferle birlikte, Dünya’daki gibi sıvı suyu yüzeyinde tutuyor olabilir ve biz de yakın zaman içinde devreye girecek yeni teleskoplarla yaşam belirtilerini ortaya çıkartabileceğiz.      

Dünya’yla Güneş arasındaki mesafenin yaklaşık yüzde 20’si kadar uzaklıkta yıldızının etrafında dönen GJ 357 d, yörüngedeki bir turunu 55,7 günde tamamlıyor.

GJ 357 isimli M tipi kızıl cüce sınıfındaki yıldızın yörüngesinde 3 gezegen var. Yıldız Güneş’ten yaklaşık yüzde 40 daha soğuk ve Güneş’in yaklaşık üçte biri kütleye ve büyüklüğe sahip.

Şubatta NASA’nın Güneş sisteminin dışındaki gezegenleri keşfetmek için kullandığı TESS, yıldızdan gelen ışığın her 3,9 günde, küçük bir oranda azaldığını saptadı. Bu etrafında dolanan gezegenlere dair bir ipucuydu.

 

 

Üç gezegenden en yakın olanı GJ 357 b Dünya’dan yüzde 22 civarında daha büyük ve yörüngesi yıldıza Merkür’ün Güneş’e olan uzaklığından 11 kat daha yakın.

Kanarya Adaları Astrofizik Enstitüsü’nden astrofizikçi Enric Palle şunları söyledi:

GJ 357 b’yi ‘sıcak dünya’ olarak tanımladık. Her ne kadar yaşama ev sahipliği yapması mümkün olmasa da, şimdiye kadar bilinenler arasında üçüncü en yakın geçiş halindeki ötegezegen ve sahip olabileceği atmosferinin bileşimini ölçmek için en iyi kayaç gezegenlerden biri olması kayda değer.

Ortadaki gezegen GJ 357 c ise Dünya’nın en az 3,4 katı kütleye sahip ve yıldızının etrafındaki bir turu 9,1 gün sürüyor.

Press Association’dan da yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU