İsrail'de yarışma iptal edildi, eski güzellik kraliçeleri görüş ayrılığına düştü

"Artık kraliçelik zamanı değil, kadın olma zamanı"

İsrail'i 2019'daki Miss Universe yarışmasında temsil eden Sella Sharlin, geçen yıl ülkesindeki güzellik yarışmasının jüri üyesiydi (Youtube/Sella Sharlin)

İsrail'deki "Miss Israel" güzellik yarışmasının gerekçe gösterilmeden iptal edilmesi, eski "kraliçeler" arasında da görüş ayrılığına yol açtı. Kimisi kadınların sesini duyuracağı bir sahneden yoksun kaldığını söylerken, kimisi yarışmanın artık tarihe karışması gerektiğini dile getirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Miss Israel 2019" unvanını taşıyan Sella Sharlin, 11 Kasım'da 103FM'e radyo kanalına konuşurken, yarışmanın kazanana birçok fırsat yarattığını ve bu sayede gençlere finansal okuryazarlık kazandırma faaliyeti yürüttüğünü söyledi:

Sonuçta, bu yarışma kadınlara liderlik etmek ve inisiyatif göstermek için platform ve yer sunuyor, yani sadece güzellikten bahsetmek için değil.

Son yarışmada jüri üyeliği yapan Sharlin, fiziki güzellik ve mayolu defile bölümü kaldırılarak "kadın gücüne" daha çok vurgu yapılabileceğini söyledi.

Buna karşılık, Channel 12 sunucusu ve 2003 birincisi Sivan Klein, "modası geçmiş" dediği yarışmanın iptal kararını destekleyenlerden biri oldu: 

Kraliçe Elizabeth öldü, şimdi de güzellik kraliçesi yarışması toprağa verildi. Sahiden de kraliçelik değil, artık biraz da kadın olma zamanı... Eskiden, güzelliklerinden bağımsız olarak, gerçek kraliçeler vardı ve organize edenler sahiden de kadınlara güç vermenin önemine inanıyordu ama hadi artık; 2020'lere gelmişiz, artık bu yarışmanın miadı dolmuş diyebiliriz.

Ortodoks Yahudi avukat, oyuncu ve 1998'deki yarışmanın birincisi Linor Abargil de sosyal medya hasabında kararı kutladı:

Bir kadın vücuttan veya yüzden ibaret değildir ve dünyada kimse bizi eleştirme veya piyasaya uyuyor mu diye kilomuzu değerlendirme hakkına sahip olamaz.

Yarışmanın birincisi İsrail'i, ABD'nin New Orleans kentinde 14 Ocak 2023'te yapılacak Kainat Güzeli Yarışması'nda (Miss Universe) temsil edecekti. 1952'den beri düzenlenen etkinlikte ilk defa temsil edilmeyecek olan İsrail, geçen yılki uluslararası yarışmaya Eilat kentinde ev sahipliği yapmıştı.

 

Independent Türkçe, Times of Israel, The National

DAHA FAZLA HABER OKU