Hakkari’de köylülere ateş açıldı, 14 yaşındaki çocuk hayatını kaybetti

Hakkari’de kaçak yollardan sınır ticareti yapan köylülere ateş açıldı, 14 yaşındaki Vedat Ekinci hayatını kaybetti

Vedat Ekinci / Fotoğraf: Facebook

Hakkari'nin Derecik ilçesine bağlı Çemekurk köyünde yaşayan ve kaçak yollardan sınır ticareti yaparak geçimlerini sağlayan köylülerin üzerine Irak Kürdistan Bölgesi’nden (IKB) dönüş yolunda ateş açıldı.

Açılan ateşin hedefi olan 14 yaşındaki Vedat Ekinci olay yerinde hayatını kaybetti. 

Bölge kaynaklarına göre olay dün saat 15.00 sıralarında yaşandı.  

 

 

Olayı haber alan diğer köylüler hemen sınır hattına gitti.

Yaşamını yitiren Ekinci’nin cansız bedeni, otopsi için Hakkari Devlet Hastanesi morguna kaldırıldığı belirtildi.

 

Vedat Ekinci
Vedat Ekinci / Fotoğraf: Facebook

 

“Yaşanan olay Kürt sorunundaki çözümsüzlüğünün getirdiği noktadır”

Yaşanan olayla ilgili Independent Türkçe’ye değerlendirmede bulunan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Dr. Sait Dede, sınırın sadece bir dereden meydana geldiği ve olayın gündüz yaşandığını belirterek, köylülerin geçimlerini sağlamak üzere sınırın öbür tarafından un, çay ve şeker gibi temel ihtiyaç maddesi getirdiğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dönüş yolunda Vedat Ekinci’nin askerler tarafından açılan ateşle hayatını kaybettiğini ifade eden Dr. Dede, “Neticede Kürdistan yıllardır savaş alanına çevrildi ve yaşanan olay Kürt sorunundaki çözümsüzlüğünün getirdiği noktadır. Vedat’ın ölümü güvenlikçi politikaların sonuç vermeyeceğinin sonucudur. Yıllardır bu yapılıyor” ifadelerini kullandı.

“Roboski cezasız kalmasaydı belki Vedat katledilmezdi”

Gidiş ve gelişlerin herkesçe bilindiğini dile getiren Dede, sınırın öbür tarafında akrabalarının olduğu ve köylülerin yapabilecekleri başka bir şeyin olmadığını aktardı. 

HDP’li Dede devamında şunları söyledi:

Devletin askerleri başka topraklarda buradaki insanları böyle katledebiliyor. Bu birazda cezasızlığın getirmiş olduğu sonuçlardır.  Roboski’de de aynı durum yaşandı. Eğer orada ciddi bir ceza verilmiş olsaydı belki bugün Vedat kardeşimiz katledilmemiş olurdu.

 

Vedat Ekinci
Vedat Ekinci

 

“Ailenin sınırın öbür tarafında da mülkiyetleri var”

Yaşanan olay sonrası Vedat Ekinci’nin ailesi ile görüşen Diyarbakır Barosu avukatlarından Mürsel Ekici, Independent Türkçe’ye yaptığı açıklamada, Vedat’ın ailesi tarafından sınırın öbür tarafından un getirmek için gönderildiğini söyledi.

Vedat Ekinci’nin vurulduğu yerin tam sınır noktası olduğunu bilgisini paylaşan Ekici, Ekinci ailesinin sınırın öbür tarafında da mülkiyetlerinin olduğunu ifade etti.

Vedat’a yardım etmek için koşan bir arkadaşının da ayağını incittiğini dile getiren Ekici, “Vedat sınırın öbür tarafında değirmenden un alıp dönüyor. Dönüşte kimilerine göre uyarı ateşi yapılıyor ama Vedat duymuyor, kimilerine göre ise hiç uyarı yapılmıyor ve Vedat direk kurşunların hedefi oluyor. Ya usule uygun uyarı yapılmıyor ya da uyarı duyulmuyor” diye konuştu.

Valilik: Angajman kuralları gereği uyarı ateşi yapıldı

Konuyla ilgili Hakkari Valiliği de bir açıklama yaptı. 

Vaililikten yapılan açıklamada sınırı yasa dışı yollarla geçmeye çalışan ve dur ihtarına uymayan kişilere angajman kuralları gereği uyarı ateşi yapıldığı sırada seken bir mermi nedeniyle bir kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

1 Ağustos günü kuzey Irak sınırından ilimiz Derecik ilçesi sınırına 2 kilometre mesafede sınırlarımız dışında ülkemiz sınırına terör örgütü tarafından yoğun olarak kullanılan bölgeye kaçak yollarla girmeye çalışan şahıslara sınır birliklerimiz tarafından dur ihtarında bulunulmuştur. Ancak dur ihtarına uymayarak sınırımıza doğru kuzey Irak tarafından ilerleyen şahıslara angajman kuralları gereği uyarı ateşi yapılmıştır. Bölgenin engebeli ve kayalık olması sebebiyle seken mermi çekirdeği bir vatandaşımızın yaralanmasına sebebiyet vermiştir.

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU