Suriye hükümeti ile muhalefet İdlib’de ateşkes konusunda anlaştı

Kazakistan Dışişleri yetkilisi Mukaş: Sanıyorum Suriye hükümeti ile muhalefet anayasa komitesi kurulması konusunda anlaştı

Suriye Sivil Savunma (Beyaz Baretliler) ekipleri, son 3 ayda 781 sivilin hayatını kaybettiği İdlib'de arama-kurtarma çalışmalarına devam ediyor / Fotoğraf: AFP

Kazakistan’ın başkenti Nursultan’daki Astana müzakerelerinin 13’üncü turunda muhalefet, İdlib'de ateşkes anlaşmasını kabul etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Suriye hükümeti, dün yaptığı açıklamada İdlib'de ateşkes ilan etmişti.

Anlaşmayı Kazakistan Dışişleri Bakanlığı Asya ve Afrika Dairesi Başkanı Yerzan Mukaş duyurdu.

Rus haber ajansı TASS’ın aktardığına göre Mukaş, “Muhalifler İdlib'de ateşkesi kabul etti” dedi.

"Anayasa komisyonu kurulacak"

Gazetecilere açıklama yapan Mukaş, Suriye hükümeti ile muhalefetin yıl sonuna kadar bir anayasa komisyonu kurulması konusunda anlaşmaya varmak üzere olduğunu söyledi.

Mukaş, "Geçmişte anayasa komisyonu kurulması konusunda bazı anlaşmazlıklar vardı. Zannediyorum ki şu an Suriye hükümeti ile silahlı muhalefet komisyon konusunda orta yolu buldu. Bu konu hakkında da şu an bir metin hazırlanıyor" dedi.

Anlaşmazlığın son 6 adayla alakalı olduğunu aktaran Mukaş, "Sanırım bu konuda da anlaşmaya varıldı" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), dün geceden itibaren İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi’nde silah seslerinin durduğunu açıkladı.

AFP’ye konuşan SOHR Başkanı Rami Abdurrahman, dün gece yarısından itibaren Rusya ve Esad güçlerine ait savaş uçaklarının ortadan kaybolduğunu ve kısa süre içinde bölgedeki çatışma seslerinin durduğunu aktardı.

Astana’daki görüşmelerin devam ettiği sıralarda Şam hükümetinden yapılan açıklamada, İdlib’deki ateşkes anlaşmasının, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi Antlaşması'nın (Soçi anlaşması) uygulanması şartıyla uygulanacağını duyurmuştu.

İdlib’de özellikle son hafta yoğunlaşan saldırılar yüzlerce insanın hayatına mal oldu.

Muhaliflere yakın Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR) tarafından yayımlanan raporda, Beşar Esad rejimi ve Rusya’nın Suriye’nin İdlib ve Halep kentlerine yönelik son 3 aydır devam eden saldırılarında 140’ı kadın, 208’i çocuk 781 sivilin öldüğü belirtildi.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU