Suriye’den İdlib'de ateşkese şart

İdlib, 2017’de "Gerginliği Azaltma Bölgesi" ilan edilmişti

Fotoğraf: AA

Suriye, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi antlaşmasının uygulanması şartıyla İdlib’de ateşkes yapmayı kabul ettiğini duyurdu.

Suriye resmi haber ajansı SANA'da yer alan habere göre, Suriye hükümeti, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi Antlaşması'nın (Soçi anlaşması) uygulanması şartıyla bu geceden itibaren İdlib’te ateşkes yapmayı kabul ettiğini duyurdu.

Askeri kaynaklara dayandırılarak yapılan haberlerde, muhaliflerin de İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'nden 20 kilometre geriye çekilmesi gerektiği, orta ve ağır silahların bölgeden kaldırılması gerektiği ifade edildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İdlib'deki durum

Şam birliklerinin operasyon başlattığı İdlib, muhalif grupların kontrolündeki son bölge. Geçen eylül ayında Rusya ve Türkiye'nin arabuluculuğunda bölgedeki gruplarla Şam arasında ateşkes kararı alınmış, ancak ateşkes hayata geçirilememişti. Şam, nisan ayında da müttefiki Rusya'nın desteğiyle İdlib'de gruplara karşı askeri operasyon başlattı. Bölgedeki kentlerin ve köylerin tamamen boşaldığı bilgisini veren Birleşmiş Milletler, Türkiye sınırındaki kamplara sığınanların zor koşullar içinde yaşadığına işaret etti. BM, geçen günlerde yaptığı açıklamada da binlerce kişininin saldırılar yüzünden Türkiye sınırına doğru kaçtığını duyurdu. Ayrıca Türkiye, Suriye'nin kuzeyinde bir güvenli bölge oluşturmaya çalışıyor. Ancak Şam yönetimi "Suriye ve halkının egemenliği ve birliği ile halkının ve halkının birliğine açıkça müdahaleci bir saldırı oluşturan ABD-Türk uzlaşmalarının kesin bir şekilde reddettiğini" duyurdu.

DAHA FAZLA HABER OKU