2 banka daha kredi faizlerinde indirime gitti

Merkez Bankası’nın başkan değişiminin ardından politika faizini yüzde 20'nin altına çekmesinin ardından ilk adımı Ziraat Bankası attı. Ardından VakıfBank ve Eximbank faiz indirimi yaptığını duyurdu

Fotoğraf: Anadolu Ajansı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) politika faizini yüzde 20 seviyesinin altına çekmesinin ardından Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı şekilde bankalar faiz indirmeye başladı.

VakıfBank’taki indirimler

Faiz indiriminde ilk adımı, Ziraat Bankası attı. Ziraat Bankası’nın ardından VakıfBank da indirime gitti. 

VakıfBank'tan yapılan açıklamaya göre, banka, borçlanma maliyetlerinde yaşanan düşüşü müşterilerine yansıttı.

Bu kapsamda banka, yarından itibaren geçerli olmak üzere, tutarı 500 bin liraya kadar konut kredilerine yönelik aylık faiz oranlarını, azami 180 ay vade için yüzde 1'in altına çekerek yüzde 1,49'dan yüzde 0,99'a indirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Banka, tutarı 500 bin lira ila 1 milyon lira arasında bulunan konut kredileri için aylık faiz oranını da 180 ay vadeye kadar yüzde 1,19'a düşürdü. Öte yandan 1 milyon lira ve üzeri tutarlı konutlar için kredi kullanılması halinde, azami 180 ay vade için faiz oranı yüzde 1,39 olarak belirlendi.

VakıfBank ayrıca, kampanyaya katılan firmaların konut projelerinden ev satın almak isteyen bireysel müşteriler için faiz oranını 180 aya kadar aylık yüzde 0,79 olarak belirledi. 

Daha önce yüzde 1,78 düzeyinde bulunan tüketici kredisi faiz oranlarını da düşüren VakıfBank, 90 bin liraya kadar azami 60 ay vade için maaş müşterilerine yüzde 1,49'dan, diğer müşterilere ise yüzde 1,59'dan tüketici kredisi kullandıracak.

Eximbank'tan açıklama

Türk Eximbank, TL kredi faizini yüzde 11,84'e indirdiğini duyurdu.

Türk Eximbank, KOBİ’lere ve yüksek teknolojili ürün üreten ihracatçılara kullandırdığı TL kredilerindeki faiz oranını %15,19’dan %11,84 seviyesine indirdi. Söz konusu değişiklik oransal olarak %22 düzeyinde bir indirime tekabül ediyor.

Bankadan yapılan açıklamaya göre son 2 ayda TL kredilerde yaklaşık 6 puanlık indirim yapıldığı ve faiz oranlarındaki aşağı yönlü trende paralel olarak faiz indirimlerine devam edileceği bildirildi. Genel olarak faizlerdeki düşüşün ekonomideki canlanmayı arttırması beklenirken Eximbank’ın cazip faiz oranlarının da ihracatçılarımızın rekabet gücüne önemli katkı sağlayacağı öngörülmektedir.

Türk Eximbank 2019 yılının ilk 7 ayında toplam 25,4 milyar dolar olan ihracat desteğini yıl sonunda 48,4 milyar dolara yükseltmeyi ve destek verdiği ihracatçı sayısını 12 bin 500’e çıkarmayı hedefliyor.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU