Hindistan’da bir çocuğun ağzından 526 tane diş çıkarıldı

Ebeveynlerin dört yıl önce çocuğun çenesindeki şişliği fark etmesinin ardından doktorlar tuhaf bir keşif yaptı

Doktorlar Hindistan’da 7 yaşındaki bir çocuğun ağzından 500’den fazla “diş” çıkarıldığını söyledi.

Ravindranath isimli çocuk çenesindeki şişlik nedeniyle ve ebeveynlerinin çocuğun ağız kanseri olmasından endişelenmesiyle Chennai şehrindeki Saveetha Diş Üniversitesi’ne götürüldü.

Doktorlar sonrasında çocuğun çenesinde ameliyatla alınması gereken, yaklaşık 200 gram ağırlığında büyük bir sertlik keşfetti.

Bu sert yapı kesilerek açıldığında daha önce görülmemiş, boyutları 1 mm’den 15 mm’e kadar değişen 526 adet diş benzeri parça bulundu. Doktorlara göre her biri diş minesiyle kaplıydı ve kök yapısına sahipti.

Hastanedeki patologlar keşfin “istiridyedeki incileri anımsattığını söyledi.

Saveetha Diş Üniversitesi’nden Profesör P. Senthilnathan, “Genel anestezi uyguladıktan sonra çeneyi açtık ve içerde çanta/çuval gördük. Yaklaşık 200 gram ağırlığındaki çuval dikkatle çıkarıldı ve daha sonra içinde küçük, orta, büyük 526 diş olduğu fark edildi” dedi.

Ebeveynleri çocuğun çenesinde üç yaşındayken küçük bir şişkinlik fark ettiğinde de çocuğu hastaneye götürmüştü.

Çocuk o anda tıbbi süreç geçirmeyi reddetmiş ve şişkinliğe teşhis konamamıştı.

Geçirdiği son operasyonun ardından çocuğa diş gelişimiyle ilgili iyi huylu bir tümör olan “karışık odontoma” teşhisi kondu.

Çocuk diğer 21 normal dişini koruyabildi ve ameliyatı ücretsiz gerçekleştirildi.

Durumun nedeni henüz bilinmese de üniversitede Profesör Dr. Pratibha Ramani genetiğin nedenlerden biri olabileceğini söyledi.

 

 

Dr. Ramani, doktorların “baz istasyonlarından yayılan radyasyonun” bir etken olup olmadığını araştırabileceğini de ekledi.

Çocuğun babası, “Çocuğumun şimdi iyi olmasından çok mutluyum. Rahatladım. Keyifle yemek yiyor ve normal bir hayat sürüyor” dedi.

Saveetha Diş Üniversitesi bu kadar çok dişin tek bir insanda ilk kez bulunduğunu söyledi.

Benzer bir durumla 2014’te de karşılaşılmıştı. Mumbai’de doktorlar 7 saatlik operasyonun ardından bir çocuğun ağzından 232 “diş” çıkarmıştı.

Guinness Dünya Rekorlarına göre en çok dişe sahip olma rekorunu yine Hindistan’dan ve 37 tam boyutlu dişe sahip Vijay Kumar elinde tutuyor.

Ajanslardan da yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world/asia

Independent Türkçe için çeviren: Esra Güngör

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU