Amerikan polisinin son nefesini veren kelepçeli zanlının yanında gülerek şakalaştığı görüntüler ortaya çıktı

Rahatsız edici polis kamerası kayıtlarında, polisin farkında olmadan nefes almasını engellediği adam yalvararak yardım istiyor ve sonrasında ölüyor

Yıllar süren hukuk mücadelesi sonucunda yayımlanan polis kamerası kayıtlarında, polisin yere yatırdığı adam ölürken polis memurlarının gülerek şakalaştığı görülüyor.

Yeni yayımlanan videoda polisin yerde tuttuğu Tony Timpa, "Beni öldürüyorsunuz! Beni öldürüyorsunuz!" çığlıklarıyla yalvararak yardım istiyor.

Olay günü akıl sağlığı ilaçlarını almadığı ve uyuşturucu etkisinde olduğu söylenen Timpa'nın nabzını kontrol etmeyen Teksaslı polis memurları, Timpa'yı uyandırmak zorunda kalacaklarına dair şakalar yapıyor. Memurların sırtına bastığı Timpa yüzü yerdeyken bacakları bağlı vaziyette yaklaşık 14 dakika tutulmuştu.

Timpa'nın ailesi oğullarının ölümüne dahil olan polis memurlarının aşırı güç kullandığı iddiasıyla Dallas Emniyet Müdürlüğü'ne dava açmıştı. Rahatsız edici polis kamerası görüntüleri pazartesi günü federal bir yargıcın "Halkın, bir vatandaş ile emniyet güçleri arasındaki ölümcül bir olayda gerçekte nelerin yaşandığını anlamasında çok büyük yararı vardır" kararı üzerine yayımlandı.

Kararın ardından görüntüler, 2016 tarihli kaydın yayımlanmasına ilişkin süren hukuki sürecin tarafı olan The Dallas Morning News'e teslim edildi.

10 Ağustos 2016 tarihinde bir otoparktan polis merkezini arayan Timpa, gelen ekiplere şizofreni ve depresyon ilaçlarını almadığını anlattı.

Olaya ilişkin polis raporundaysa, Timpa'nın ilk temas anında saldırgan ve kavgacı göründüğü yazıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Teksas eyaletine 2016'da gönderilen gözaltı ölüm raporuna göre, polis merkezi Timpa'nın gözaltına alınırken direnmediğini söyledi.

Olaya karışan memurlar Timpa'yı yanı başındaki yola yuvarlanmasına engel olmak için yere yatırdıklarını söyleseler de polis kamerası kayıtlarından sokağın başına park edilen bir polis aracının sokağı trafiğe kapattığı anlaşılıyor.

İşkence süresince birbirleriyle şakalaşan memurlar, bir noktada Timpa'nın uyuyor görünmesiyle de alay ediyor.

Ergen taklidi yapan bir memur, "Okula gitmek istemiyorum!" diye şaka yapıyor.

“Anne, 5 dakika daha! (...) Okul zamanı - uyan!” diye Timpa'ya bağıran memurlar, zaman zaman da maktulün gevşemiş vücudunu ittiriyor.

Memurlar Timpa'nın halihazırda bilinçli olup olmadığını sorgulamasına rağmen, Timpa'ya sakinleştirici sağlanmıştı. The Dallas Morning News'in haberine göre, resmi otopside Timpa'nın "kokainin toksik etkileri ve fiziki kısıtlamanın neden olduğu stres" sebebiyle hayatını kaybettiği belirtiliyor.

Timpa'nın ölümü, 2017'de New York Times'ın yaptığı bir araştırma dahil olmak üzere ulusal medyanın da dikkatini çekmiş ve konu hakkında çok sayıda yasal süreç başlatılmıştı.

Timpa'nın ölümüne karışan üç memur, Kevin Mansell, Danny Vasquez ve Dustin Dillard hakkında ölüme sebebiyet veren davranış kabahatiyle 2017'de soruşturma açılmıştı.

Suçlamalar düşerken, üç memur da "polis merkezinin itibarını zedeleyen davranışlarda bulunmaktan" dolayı yazılı kınama almıştı. Bunun ardından polisler bu yıl görevlerine dönmüştü.

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU