T24 ve Diken'e Fuat Avni tweetlerini haberleştirdiği için FETÖ soruşturması

İfadeye çağrılan T24 çalışanı gazetecilere "Talimatı kimden aldınız?" diye soruldu

Kolaj: Independent Türkçe 

İnternet gazeteleri T24 ve Diken'e Türk Ceza Kanunu'nun "Örgüte üye olmamakla birlikte örgüte yardım etmek" suçunu işledikleri iddiasıyla soruşturma başlatıldı. Edinilen bilgiye göre T24 ve Diken'in yanı sıra Fuat Avni twe

TEM ifadeye davet etti

2014 yılının mart ayı ile 2016 yılının nisan ayları arasında, Fuat Avni adlı Twitter hesabının paylaşımlarının haberleştirilmesi gerekçe gösterilerek başlatılan soruşturmada, ilk olarak T24 çalışanları İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi tarafından ifadeye çağrıldı.

Edinilen bilgiye göre T24 ve Diken'in yanı sıra Fuat Avni tweetlerini haberleştiren çok sayıda internet sitesi de soruşturma kapsamına alındı.

Gazetecilere "Talimatı kimden aldın?" sorusu

Soruşturma kapsamında ifadeye çağrılan T24 çalışanlarına, Fuat Avni rumuzunu kullanan hesabın attığı tweetlerden yapılan 108 haberin kimin talimatıyla yapıldığı soruldu. Emniyete ifadeye çağrılan gazetecilere sorulan soru şöyle:

FETÖ/PDY Terör Örgütü kapsamında paylaşımlarda bulunan @fuatavni, @fuatavnifuat, @fuatavini_f mahlası Twitter kullanıcısının paylaşımlarını [email protected] isimli Twitter hesabından paylaşmak suretiyle www.t24.com.tr isimli internet sitesinde "AK-Hırsızlar Oy Hırsızlığı için YSK planını devreye sokacaklar, Suruç katliamını Erdoğan'ın görevlendirdiği Hakan Fidan'ın kontrolündeki IŞID hücreleri gerçekleştirdi" vb. dikkat çekici başlık kullanılarak haberleştirmek suretiyle ülke genelinde tartışılır hale getirmekte ve konuya ilişkin bilinç algısı oluşturularak kitlelere yönelik mevcut hükümet aleyhine tepkiselliğin arttırılması, kitlelerin harekete geçirilmesi, devlet kurumlarının ve bürokrasinin yıpratılması gayeleri ile sosyal medya ve internet haberciliği üzerinden algı operasyonları yapıldığı anlaşılmaktadır. 

 

www.t24.com.tr isimli internet habercilik sitesi ile @t24comtr isimli Twitter hesabında FETÖ/PDY Terör Örgütü kapsamında paylaşımlarda bulunan @fuatavni, @fuatavnifuat, @fuatavi_f mahlaslı Twitter kullanıcısının paylaşımları kimin talimatı ile yapıldı?


Diken çalışanları da ifadeye çağrıldı

2014 yılının mart ayı ile 2016 yılının nisan ayları arasında T24'te çalışanların ifadeye çağrılmasının ve ifade işlemlerinin bitmesinin ardından Diken.com.tr'de aynı dönemde çalışanların da ifadeye çağrıldığı öğrenildi.

Diken'in Hukuk Müşaviri Prof. Akdeniz: Bugün de haber değeri olur 

Independent Türkçe'ye bilgi veren Diken.com.tr Hukuk Müşaviri Prof. Yaman Akdeniz, şunları söyledi: 

Bu soruşturma basını kıskaç altına almak için yapılan klasik soruşturmalardan biri. Yapıldığı dönem yargıya intikal etmemiş haberlerle ilgili 4-5 sene sonra soruşturma açılması, Türkiye'ye özgü bir durum. Haberlerin hiçbiri, talimatla yapılmış ya da örgütsel bağlarla yapılmış haberler değil. Fuat Avni tweetlerini her türlü basın organı haber yaptı. O dönemde haber niteliği vardı. Bugün ortaya çıkıp tekrar tweet atmasının yine haber değeri olur. Bu haberlerin yapılmış olması, bir terör örgütünün propagandasını yapmak veya örgütsel ilişki anlamına gelmiyor. Onun için derhal kapatılması gereken bir soruşturma bu. 


Akdeniz ayrıca, soruşturmanın amacının basın üzerinde baskıyı arttırmak, korkutucu ve dondurucu etki yaratmak olduğunu da sözlerine ekledi. 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU