Yemen'de çifte saldırı, en az 49 kişi hayatını kaybetti

Yemen'in Aden kentinde askeri geçit töreni sırasında çifte saldırı düzenlendi

Fotoğraf: Reuters

Yemen İçişleri Bakanlığı, geçici başkent Aden'de bugün bir askeri karargah ile emniyet merkezine düzenlenen saldırılarda 49 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, sabah saatlerinde Aden'e bağlı Şeyh Osman kentinde bulunan Ömer el-Muhtar Mahallesi'ndeki emniyet merkezinin bahçesine bombalı araçla düzenlenen saldırıda 13 kişi yaşamını yitirdi.

Açıklamada, Aden'in batısında yer alan El-Cela Karargahı'na Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) destekli Güvenlik Kemeri güçleri geçit töreni sırasında insansız hava aracı (İHA) ve balistik füzeyle düzenlenen saldırıda da 36 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi. Füzenin insansız hava aracına yerleştirildiği ve askeri geçit töreni esnasında ateşlendiği ifade ediliyor. 

Askeri kaynaklar, Hizam el-Emni güçlerinin geçit töreninin İran destekli Husiler tarafından hedef alındığını ve saldırıda ölenler arasında Yemen hükümetine bağlı Destek ve Takviye Kuvvetleri komutanlarından Münir el-Yafi ve Hizam Emni komutanlarından Racih bin Mansur'un da bulunduğunu aktarmıştı. 

Sorumluluğu Husiler üstlendi

Husilere ait El-Mesira televizyonu da El-Cela Karargahı'na düzenlenen saldırıyı Husilerin üstlendiğini bildirmişti.

Güvenlik Kemer Güçleri hakkında

Güvenlik Kemeri Güçleri, Aden’in Husilerden alınmasının ardından 2016 yılında kurulmuştu. Lahc, Abin ve Aden gibi Yemen’in güney kentlerinde faaliyet gösteren askeri güç; Yemen’in farklı bölgelerinden toplanan askerlerden oluşuyor.  Birleşik Arap Emirlikleri (BAE)  tarafından desteklendiği bilinen Güvenlik Kemeri Güçleri,  2017’de Uluslararası Aden Havalimanı’nın kontrolünü sağlamak için Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi’ye bağlı Koruma Birlikleri ile çatışmalara girmişti. Güvenlik Kemeri Güçleri, şu an Yemen merkezi hükümetiyle birlikte hareket ediyor, operasyonlara katılım sağlıyor. 

Yemen'deki vekalet savaşı

İran ile Suudi Arabistan arasında Yemen'de yaklaşık dört yıldır devam eden bir vekalet savaşı yaşanıyor.

Yemen'de 2014 yılının eylül ayında başlayan çatışmalar sonrası 2015'in ocak ayında başkent Sana'a'da hükümet ve cumhurbaşkanı istifa etmişti.

Silahlı Çatışma Yer ve Olay Veri Projesi'nin yayımladığı rapora göre Yemen'deki iç savaşta 2015'ten bu yana 91 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU