Hollanda’da burka yasağı başladı: 150 euroluk cezayı Nida Partisi ödeyecek

Yeni kanuna göre burka giyen kadınlar, okul, hastane, toplu taşıma araçları ve hükümet binalarından atılabilecek

Hollanda'da yaklaşık 150 burkalı kadın olduğu tahmin ediliyor / Fotoğraf: flickr/Steve

Hollanda İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, hastane, okul, devlet daireleri gibi kamusal alanlarda kişilerin yüzleri tanınmayacak şekilde tekstil, maske veya kask gibi unsurlarla kapatılmasının yasaklandığı aktarıldı.

Kanunda iş, sağlık, eğitim ve vücudun korunması gereken durumların istisna olarak sayıldığı belirtiliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yasağa uymayan kişilere 15 euro para cezası verilecek.

Hollanda’da Müslümanların kurduğu Nida partisi, iki hafta önce yaptığı açıklamada, para cezalarının parti tarafından karşılanacağını aktarmıştı.

Halk otobüsü şoförleri, burkasıyla araca binmeye çalışan kişilere izin vermeyecek.

“Hastaneye gelen kişileri giyimine bakılmaksızın tedavi edeceğiz”

Hollanda Üniversite Tıp Merkezleri Birliği, burka yasağına göre hareket edemeyeceklerini, bunun polisin ve yargının işi olduğunu, sağlık durumu için hastaneye gelen kişilerin giyimine bakılmaksızın tedavi edeceklerini açıkladı.

Tıp Merkezleri Birliği, burka kullanan kadınların hastaneye alınmamasının ciddi sorunlara yol açacağını aktardı.

Burka yasağı, üç yıl önce sağcı siyasetçi Geert Wilders tarafından gündeme getirilmişti. Wilders, kadınların sosyal ve iş hayatına entegre olmasını engellediği için burkanın yasaklanması gerektiğini savunmuştu.

Burka yasağına uluslararası tepki

Yasağa cevaben Nida Partisi, örtülerini halka açık yerlerde kullanmaya devam eden kadınların cezalarını üstleneceğini açıkladı ve “bu kanunun burka giyen kadınları damgaladığını, din özgürlüğünün tehlikede olduğunu” belirtti.

Uluslararası Af Örgütü Hollanda Şubesi de bu hafta sosyal medya üzerinden, kadınların giyimlerinde seçme özgürlüğüne sahip olduğunu belirterek yasağa karşı olduklarını duyurmuştu.

Din özgürlüğünü kısıtladığı gerekçesiyle Hollanda Danıştayı tarafından tavsiye edilmeyen yasa, 2016'da Temsilciler Meclisi tarafından çoğunlukla kabul edilmişti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin 2014’de aldığı “burka yasağının din özgürlüğünü kısıtlamadığına” yönelik kararın ardından Danimarka, Fransa ve Belçika, açık alanda burka giyilmesini yasaklamıştı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU