Temelli: Barış koridoru tankla, tüfekle olmaz

Temelli: İçeride ve dışarıda Kürtlere yönelik bu savaş diliyle bu ülkeye barış gelmez

Fotoğraf: HDP

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Milli Güvenlik Kurulu (MGK) bildirisinde "Suriye'de barış koridoru inşaası için kararlılık teyit edildi” ifadelerine tepki gösterdi. Temelli, "Bu ülkede barış ve barış koridoru dediğiniz meseleler tankla, tüfekle, İHA ve SİHA ile olmaz. Barış halkların bir arada yaşama iradesine saygı ile olur” dedi.

Partisinin Mardin ve Nusaybin’deki ilçe binalarını ziyaret eden Temelli, şöyle konuştu:

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aklımızla alay edercesine kalkıyorlar bir MGK toplantısı yapıyorlar. O toplantıda çıkardıkları sonuç bildirgesinde “barış koridoru” gibi bir kavramı önümüze getiriyorlar. Bu ülkede barış ve barış koridoru dediğiniz meseleler tankla, tüfekle, İHA ve SİHA ile olmaz. Barış halkların bir arada yaşama iradesine saygı ile olur. Halkların kültürüne saygı ile olur. Barış bu ülkede Kürtlerle barışmakla olur; Kürtlere düşmanlık yaparak, içeride ve dışarıda Kürtlere yönelik bu savaş diliyle, savaş aklıyla hareket ederek bu ülkeye barış gelmez. Barış istiyorsanız bir an önce barışmalısınız. Demokratik bir ülkeyi var edebilmen yolu bu savaş aklından, savaş zihniyetinden bir an önce kurtulmaktan geçiyor.

Temelli, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) barış akademisyenleri için verdiği hak ihlali kararına karşı çıkan bildiriye imza atan kişilere de tepki gösterdi:

Bugün haksız, hukuksuz yere cezaevlerinde tutsak edilmiş insanların bir an önce özgürlüğüne kavuşması için çaba göstermeliyiz. Bugün TMK’dan bir an önce kurtulmalıyız. İfade özgürlüğü meselesinde gerçekten samimi adımlar atmalıyız. Bakın AYM ifade özgürlüğüne dair bir karar verdi. Barış akademisyenleriyle ilgili olumlu bir karar verdi. Üzüntümüz bu kararın oy birliği ile çıkmamasıdır. Karar doğrudur, ama oy birliği ile çıkmadığı için üzüntü yaşarken bir de gördük ki Üniversitede 1071 akademisyen -sonra 1061’e düştü. Bu sayı düştü diye kalkıp tarihi de değiştirmesinler.- Bunlar kalktılar AYM’nin kararına karşı, yani hukukun üstünlüğünü, ifade özgürlüğünü savunmuş bir karara karşı imza topladılar. Bu üniversite tarihimiz açısından utanç verici bir tablodur. Bugün üniversitelerimizin çoraklaşmasının, oradaki aklın yitiminin bir örneği işte bu imzalardır. Barış isteyenlere karşı devleti halkın üstünde gören zihniyet kalkıp AYM’nin kararına karşı bir imza kampanyası yapmıştır. Bunu kabul etmek mümkün değildir. Bunu ne üniversite aklı ne halkın vicdanı kabul edebilir. Bu zihniyetten kurtulmadığımız sürece bu ülkede bir toplumsal barışı inşa etmemiz mümkün değildir.

Mardin’deki orman yangınlarıyla ilgili de konuşan Temelli, şöyle devam etti:

Tablo bu. Bu şiddet her yerde devam ediyor. Bu şiddet ormanlarımızı yakarak da devam ediyor. Birkaç gün önce Deyrulzafaran Manastırı’nın zeytinliği, cevizleri yakıldı. Kaza diyorlar, belki yangın kazara çıktı ama müdahalenin gecikmesi iradidir. Bu halklara, Kürde, ormana emekçiye düşman aklın fotoğrafıdır. Aynı şekilde Dersim’de de aynı yangınları görüyoruz. Türkiye’nin her yerinde ağaca, ormana düşman bu zihniyet, emekçiye düşman, kadına düşman, Kürde düşman. Bu düşmanlıklardan kurtulmanın yolu bir arada yaşama irademizi ortaya koymaktan geçiyor. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU