İYİ Partili Türkkan tepki göstermişti... Selanik'teki Atatürk evinin eski ve yeni kareleri

Milletvekili Lütfü Türkkan, Mustafa Kemal Atatürk’ün Selanik’teki evinde gerçekleştirilen restorasyona ilişkin "Atatürk’ün doğduğu evin orijinal hali gitmiş, yerine ucube geldi" demişti. Evin eski fotoğrafları ile yenisi arasındaki fark dikkat çekici

Mustafa Kemal Atatürk’ün 1881 senesinde doğup, çocukluk ve gençlik yıllarının bir bölümünü geçirdiği Selanik’taki evin restorasyonu tamamlandı.

Selanik'teki evi gezdiğinde çektiği kareleri Independent Türkçe'yle paylaşan İYİ Parti İstanbul Milletvekili Lütfü Türkkan, restorasyon sonrası evin orjinalliğini yitirdiğini belirtti.

 

Lütfü Türkkan Selanik.Independent Türkçe .jpg
Fotoğraf: Independent Türkçe 

 

Atatürk'ün evi LT 1.jpg
Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Atatürk'ün evi LT 2.jpg
Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Atatürk'ün evi LT 3.jpg
Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Atatürk'ün evi LT 4.jpg
Fotoğraf: Independent Türkçe 

 

Lütfü Türkkan Selanik 2. Independent Türkçe. jpg
Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Lütfü Türkkan, sosyal medya paylaşımında da şu ifadeleri kullandı:

"Selanikte’ki Atatürk’ün doğduğu evi ziyaret eden herkes hayal kırıklığına uğruyor. Evin orijinal hali gitti, yerine ucûbe bir şey çıktı. Kullanılan eşyaları görün acırsınız. Sarı mavi koltuklar, alüminyum merdiven tırabzanı ve bir sürü daha tuhaflıklar." 

 

Aslında Selanik'teki Atatürk'ün evindeki bu restorasyon ilk değil.  Ev, 1978'in haziran ayında Selanik'teki deprem sonrasında da restore edilmiş, çalışmalar 1980 yılının başında tamamlanmıştı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı da onarım ve çeşitli düzenlemelerin ardından evin 1981 yılında yeniden sergilendiğini kaydediyor.

 

Atatürk'ün evi -1978 restorasyonu.yapı merkezi. jpg
Fotoğraf: yapımerkezi.com

 

Selanik'teki Atatürk Evi'nin eski hali nasıldı?

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın internet sayfasında da belirtildiği üzere Selanik'teki Atatürk Evi, Selanik Başkonsolosluğu'nun da bulunduğu, etrafı duvar parmaklıklarla çevrili bir bahçenin ana caddeye bakan köşesi üzerinde bulunuyor.

Ev, üzeri tuğla çatılı, çıkartmalı, eski Türk evleri tipinde ve zeminiyle birlikte 3 katlı. Birinci ve ikinci katlar, dikdörtgen şeklinde kafesli pencerelerden ışık alıyor. Eve caddeye açılan çift kanatlı kapıdan giriliyor.

Zemin Kat: Kapıdan tuğla döşemeli bir hole girilir. Sağdaki birinci oda, kiler, ikincisi mutfaktır. Kilerde mutfak eşyaları (Bakır kaplar, toprak testiler, çömlekler, balta, havan ve küpler, sandıklar) teşhir edilmektedir. Mutfakta dolap ve raflar vardır. Soldaki birinci oda (Hizmetçi odası), ikinci oda (Merdivenli Sofa) dır. Buradan birinci kata çıkılır.

Birinci Kat: Buraya bahçedeki çıkartma taş merdivenle girildiği gibi zemin kattaki merdivenli sofadan da giriliyor. Girişte ahşap tavanlı geniş sofa bulunuyor. Sofanın bahçeye bakan atlas perdeli üç penceresi önünde yastık ve işlemeli yaygılarla döşenmiş bir sediri var. 

Sofanın orasında yuvarlak ahşap bir masa duruyor. Sofanın bahçe girişinde, sağda (misafir odası) ve bu odadan geçilen küçük bir (sandık odası) var. Misafir odası, kadife koltuk ve kanepeler, atlas perde, aynalı komodin, bakır mangal ve sehpalarla döşenmiş. Duvarda ibrişim işleme bir yazı levhası, bir duvar saati asılı. Soldaki birinci küçük oda (mutfak). Burada ocaklar ve çeşitli mutfak eşyaları yer alıyor. İkinci oda yatak odası. Odanın bir köşesinde, çift kişilik demir bir karyola var.

 

 

 

Yatağın baş uçundaki duvarda, gümüş kılaptanlı, kırmızı atlas cüz kasesi içerisinde bir Kur'an-ı Kerim ve bir levha asılı. Levhada Fetih Suresi'nin ilk ayeti olan (inna fetehnaleke fethan mübina) yazılı.

Karyolanın önünde pirinç bir mangal, caddeye, bakan atlas perdeli pencereler boyunca da döşenmiş bir sedir yer alıyor.

 

 

 

İkinci Kat: Birinci katın sandık odası bitişiğindeki merdivenli sofadan ikinci kata çıkılıyor. Buradaki sedirli sofa da birinci kat sofasının biraz daha küçüğü. Girişte sağdaki alçı işleme tavanlı oda (çalışma odası) olarak bölünmüş. 

Atatürk'ün doğduğu bu odada, Atatürk'ün tunç bir büstü ile, bir yazı masası, pirinç mangal, koltuklar yer alıyor. 

 

 

Duvarlarda Atatürk'le ilgili levha ve tabaklar asılı durumda. Sağdaki (yatak odası) Atatürk Müzesi haline getirilmiş.

 

Vitrinlerde Atatürk'ün kullandığı elbiseler ve şahsi eşyaları görülüyor.

 

 

 

Atatürk'ün hayatına ait fotoğraflarla, okul çağlarına ait belgeler sıralanmış, bir de küçük Atatürk kitaplığı kurulu.

Yatak odasının bitişiğinde de tahta parmaklıklı bir teras mevcut.

 

Independent Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU