Kılıçdaroğlu: Batan şirkete 400 milyar ayırıyorlar, işçiye gelince para yok

Türk-İş’i ziyaret eden CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, toplu sözleşme görüşmeleri üzerinden hükümete yüklendi. CHP lideri, 'Bir avuç şirketin borcunu ödemek için 400 milyar lira ayırıyorlar, sıra işçinin ücretine gelince ekonomik sıkıntı var' dedi

Fotoğraf: AA

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, genel başkan yardımcıları Faik Öztrak ve Yıldırım Kaya ile birlikte Türk-İş’i ziyaret etti. Türk-İş’in 67'nci yıl dönümü dolayısıyla Konfederasyon Genel Merkezi'nde gerçekleşen ziyarette Kılıçdaroğlu ve Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay baş başa görüştü.

Batan şirketlere var, işçiye yok

Görüşmenin ardından bir açıklama yapan Kılıçdaroğlu, toplu sözleşme görüşmelerinin devam ettiğini hatırlatarak, şunları kaydetti:

Toplu sözleşmede ücret sendikacılığı yapılmasın ama şunun da göz ardı edilmemesi lazım. Yaşanan ekonomik krizin faturası işçinin sırtına yıkılmasın. Kalkıyorlar parlamentodan yasa çıkarıyorlar bir avuç şirketin borcunu ödemek için 400 milyar lira para ayırıyorlar, işçinin ücretine gelince 'Efendim ekonomik sıkıntı var. Batan şirketi kurtarmak için 400 milyar lira para ayıracaksın, işçiye gelince 'Efendim dururumuz malum, paramız yok, veremiyoruz.' Bunu doğru bulmuyoruz. Elbette ki astronomik rakamlar istenmiyor, makul rakamlar isteniyor. Piyasa, ekonomi, işçinin aldığı ücret, asgari ücret, yapılan zamlar belli. Elektriğe yapılan zam kadar bari bir zam versinler. Bıraktık diğerlerini. Hani soğanı, biberi, başka bir şeyi almadık.

Sendikalar anlaşırsa CHP destekleyecek

Üç konfederasyonun anlaşması durumunda CHP’nin kıdem tazminatı konusunda destek olacağını söyleyen CHP lideri, sendikalara rağmen, kıdem tazminatıyla ilgili bir düzenleme parlamentoya gelirse buna karşı çıkacaklarını vurguladı. 

Türkiye'nin iş kazaları konusunda Avrupa'da birinci, dünyada üçüncü olduğuna dikkati çeken Kılıçdaroğlu, her gün 5 işçinin hayatını kaybettiğini, terörden daha fazla işçi kaybı yaşandığını söyledi.

Siyasi ahlak yasası çağrısı yaptı

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Kılıçdaroğlu, akraba atamaları ile ilgili soruyu şöyle yanıtladı:

Bunların hepsi düzelecek. Belediye başkanlarının akrabalarının yönetici pozisyonuna getirilmelerini doğru bulmuyoruz. Arkadaşlarımız gerekli girişimlerde bulundular. Bildiğim kadarıyla büyük bir kısmı çözüldü. Burada sorun şu, yönetici yakınları acaba sadece CHP'li belediyelerde mi var? Bakın biz, üstümüze düşeni süratle yapıyoruz ve uyarıyoruz.

Buradan bütün medyanın önünde TBMM Başkanı'na açık ve net çağrı yapıyorum. Toplum kayırmacılıktan rahatsız. O zaman siyasi ahlak yasasını çıkaralım, siyasi ahlak yasasında kurallar belli olsun. Her belediye başkanının, her milletvekilinin, her belediye meclis üyesinin, kim seçimle geliyorsa bir yere herkesin kuralları olmalı ve o kuralların dışına çıkmamalı. Bu da TBMM'nin bu yasama döneminde topluma bir armağanı olsun.

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU