Uluslararası Çocuk ve Barış Ödülü’ne Suriyeli bir çocuğun adaylığı kabul edildi

Ödüle aday kız çocuğu, Suriyeli çocukların acılarını sanatla ifade ediyor

Sirin Mazlum Nasan, Suriye'nin kuzeyindeki bir kampta çocuklar için şarkı söyledi. Fotoğraf: İnternet sitesi

 

Uluslararası Çocuk ve Barış Ödülü, Suriyeli Kürt kız Sirin Mazlum Nasan'ın dünyanın dört bir yanından yaklaşık 170 çocukla birlikte 2022 yılı adaylığını kabul etti. Nasan, son yıllarda Suriye'de yaşanan silahlı çatışmalar nedeniyle akranlarına destek olmak ve yaşadıkları acıları aktarmak konusundaki olağanüstü çabalarından dolayı ön plana çıktı. Sirin, Uluslararası Çocuk Hakları Örgütü ile Suriye İnsan Hakları Ağı'nın (SNHR) yıllardır yürüttüğü iş birliği kapsamında aday gösterildi.

13 yaşındaki Sirin Mazlum Nasan ve ailesi, Halep kırsalındaki Afrin şehrinden. Yıllarca Suriyeli çocukların haklarını savunma sorumluluğunu üstlenen ve onlara yönelik sanatsal faaliyetler ve topluluk etkinliklerinde yer alan Nasan, resim yapmak ve şarkı söylemek gibi yeteneklerini yaşıtları için sergiliyor.

SNHR’ye göre bu faaliyetlerin en öne çıkanları arasında, yerinden edilmiş kişilerin kamplarını ziyaret etmesi ve çocukların özgürlük ve barış çağrısında bulunan oyunları oynamaları ve şarkı söylemeleri yer alıyor. Diğer yandan bu zor koşullarda yaşarken özlemlerini sanat yoluyla dile getiren ve yaşadıkları gerçekliği resim çizerek aktaran çocuklarla birlikte Nasan, resim sergileri açıyor.

Sirin Mazlum Nasan birçok kez Suriye'deki silahlı çatışmanın yansımalarından etkilenen akranlarına destek mesajını ilettiği videolarda yer aldı. Video kayıtlarında Kürtçe ve Arapça konuşarak dünyaya “Savaşı durdurun! Suriye'deki çocukların da tüm dünya çocukları gibi temel haklarını kullanmalarını istiyoruz" mesajını iletti. Sirin Mazlum Nasan, yerel bir gruba katılarak arkadaşlarıyla savaş bölgelerindeki çocukların haklarını savunan şarkılar seslendirdi.

SNHR daha önce Suriyeli çocuk Muhammed Nur el-Esmer'i 2021 yılında Suriye rejimi tarafından maruz kaldıkları ihlallerin bir sonucu olarak çocukların çektiği acıları aktarmadaki çabalarından dolayı Uluslararası Çocuk ve Barış Ödülü’ne aday göstermişti.

SNHR, ailesiyle birlikte Şam kırsalındaki Guta'ya göç ettirilen Suriyeli kız çocuğu İnar'ın adını da genel olarak Suriye toplumunun, özel olarak ise Suriyeli çocukların acılarını aktarmadaki olağanüstü çabalarından dolayı 2020 yılı barış ödülü adaylığı için duyurmuştu.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU