Suudi Arabistan'dan kadın noterlere istihdam kapısı

Suudi Arabistan Adalet Bakanlığı, kadınlara resmi olarak ‘noterlik’ görevine başvurma yolunu açtı

Suudi Arabistan Adalet Bakanlığı / Fotoğraf: Şarku'l Avsat

Suudi Arabistan'ın kadın noterlere istihdam fırsatı veren bu adımı, Suudi kadınların, Adalet Bakanlığı’nın yakın zamanda kadınlara sağladığı diğer yargı hizmetindeki çalışmalarında gösterdikleri başarının ardından Adalet Bakanı Velid es-Samani’nin talimatları doğrultusunda atıldı.

Bakanlık, Suudi Arabistan'ın çeşitli bölgelerinde görev almak üzere kadın noterlere ihtiyaç olduğunu belirtirken, bakanlığın web sitesi üzerinden yapılacak başvuruların 30 Temmuz’da başlayacağı bilgisini verdi.

Adalet Bakanlığı, kadınları destekleme, güçlendirme, kariyer seçeneklerini genişletme ve bu sektörde daha büyük bir rol oynamalarına yardımcı olma planlarının bir parçası olarak yargı sektördeki kadın istihdamını artırmaya odaklanıyor.

Bakanlıkta son zamanlarda, hukuk, sosyoloji, yönetim ve teknoloji alanlarında birçok nitelikli kadın ilk kez görevlendirdi.

Şarku’l Avsat tarafından edinilen bilgilere göre ilk aşamada sadece Riyad, Cidde ve Dammam şehirlerinde kadın noterler görev alacak ancak sonraki aşamalarda bu fırsat ülkenin tüm bölgelerini kapsayacak.

Adalet Bakanlığı tarafından yayınlanan istatistiklere göre, son dönemde, noterlik çalışmalarını yürütmek üzere 70 kişiye lisans verildi. Geçtiğimiz yıl 155 kadın hukuk lisansı elde etti. Bu verilerin yanı sıra yargı bünyesinde hukuk, sosyoloji ve teknik alanlarda 240 Suudi kadın istihdam edildi.

Şikayetler Divanı eski hakimlerinden Muhammed el-Cazlani, kadınların mahkemelerdeki istihdamının daha önceleri meşru veya sosyal bir mazeret olmadan engellendiğini dile getirerek, şu an ise Suudi kadınların bu alandaki rollerinin artırıldığını ifade etti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'tan Independent Türkçe için çeviren: Ebru Karalar

DAHA FAZLA HABER OKU