Güney Kore polisinden izdiham itirafı

Ölü sayısı 156'ya yükselirken, 151 kişi de yaralı

Son dönemde Asya'da daha da popülerleşen Cadılar Bayramı kutlamaları, pandemi nedeniyle Güney Kore'de 2019'dan beri bu ölçekte yapılamıyordu (Reuters)

Güney Kore'de Cadılar Bayramı'nda yaşanan ve 150'den fazla kişinin hayatını kaybettiği izdihamla ilgili polis "ağır sorumluluğu" olduğunu kabul etti.

Kore Ulusal Polis Teşkilatı'nın Başmüfettişi Yoon Hee Keun, salı günü yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Devletin alakalı birimlerinden biri olarak, bu felaketten ağır bir sorumluluk duyuyorum. Polis, tekrar böyle bir trajedinin yaşanmasını önlemek için elinden gelenin en iyisini yapacak.

Keun, izdihamla ilgili başlatılan ön incelemede, yurttaşların olası tehlikelere dair güvenlik güçleriyle iletişime geçtiğini ve acil yardım çağrısı yaptığını ama yetkililerin gerekli adımları atmadığını kabul etti.

Başmüfettiş, güvenlik güçlerinin acil çağrıları nasıl değerlendirdiğine ve olay yerindeki müdahalelerine yönelik teşkilat içinde sıkı bir inceleme başlatıldığını da belirtti.

Başkent Seul'ün eğlence merkezlerinden Itaewon bölgesinde cumartesi günü yaşanan izdihamda ölü sayısı 156'ya yükselirken, 151 kişinin de yaralandığı bildirildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Faciada hayatını kaybedenlerin çoğu ergen veya 20'li yaşlarının başındaydı. Gece hayatı ve popüler mekanlarıyla bilinen Itaewon'u sırt çantasıyla dünyayı gezenler ve başka ülkelerden gelmiş öğrenciler tercih ediyor. 

Ölen 26 yabancı arasında ABD, Avustralya, Avusturya, Çin, Fransa, İran, Japonya, Kazakistan, Norveç, Özbekistan, Rusya, Sri Lanka, Tayland ve Vietnam vatandaşlarının yer aldığı da aktarılmıştı.

Itaewon'a 137 polis gönderildiği ama bunların kalabalıkların güvenliklerini sağlamakla değil uyuşturucu kullanımı gibi suçları tespit etmekle görevlendirildiği bildirildi.

Öte yandan cumartesi günü Cadılar Bayramı kutlamaları başlamadan önce Seul'de düzenlenen hükümet karşıtı gösterilere 7 bin polisin gönderilmesi de dikkat çekti.

İktidardaki Halkın Gücü Partisi'nden Yoo Sang-bum, Cadılar Bayramı kutlamaları bir organizatör sponsorluğunda gerçekleşmediği için özel polis denetimi talep edilmediğini söyledi.

Sang-bum, "Yasal sorumluluk aramak imkansız, kimse sorumlu değildi" dedi.
 


Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol ise salı günkü açıklamasında, kalabalık etkinliklerde güvenliğin sağlanmasına dair eksiklikler olduğunu, gelecekte drone ve diğer dijital sistemlerin bu amaçla kullanılabileceğini belirtti.

Suk-yeol, "Etkinliğin organizatörünün olup olmadığını tartışmaktan ziyade önemli olan halkın güvenliği. Bunun için de kapsamlı önlemler almamız lazım" ifadelerini kullandı.



Independent Türkçe, AFP, Reuters, BBC

DAHA FAZLA HABER OKU