Güney Kore'de 150'yi aşkın kişinin öldüğü izdihamla ilgili bilinmesi gereken her şey

5 soruyla şimdiye kadar öğrenilenler...

Seul'ün merkezindeki Itaewon'daki Cadılar Bayramı kutlamalarına yaklaşık 100 bin kişinin katıldığı tahmin ediliyor (AFP)

Güney Kore'nin başkenti Seul'de cumartesi gecesi Cadılar Bayramı kutlamasında çıkan izdihamda hayatını kaybedenlerin sayısı 154'e yükselirken onlarca kişi hâlâ yaralı. Gece hayatının yoğun yaşandığı neon ışıklarla kaplı sokaklar, artık hüzünlü bakışlara sahne oluyor.  

Hayatını kaybedenlerin yakınları yas tutuyor. Yetkililerse neler olduğunu anlamak ve anlatmak için soruşturmalarını yoğunlaştırdı. 

CNN International, şimdiye kadar öğrenilen bilgileri 5 soruyla derledi.

Kore

Olay, Güney Kore'de 2014 okul gezisindeki lise öğrencilerini taşıyan feribotun batması sonucu 304 gencin hayatını kaybetmesinden bu yana yaşanan en ölümcül facia oldu (Reuters)


Neden bu kadar büyük bir kalabalık vardı?

Seul'ün merkezindeki Itaewon, özellikle son yıllarda Asya'da daha popülerleşen Cadılar Bayramı'nı kutlamak için en gözde mekanlardan biri. Sırf etkinlikler için diğer ülkelerden de pek çok turist geliyor. 

Önceki iki yılda etkinlikler pandemi önlemleri yüzünden sönük geçmek zorunda kaldı. Kalabalıkların boyutuna yönelik sınırlamaların kalkmasının ardından ilk kez kutlanan Cadılar Bayramı turistlerin ve ülkede yaşayan yabancıların katılımını arttırdı. 

Kore
Ülkede K-Pop konserlerinin yanı sıra festival ve kutlama gibi etkinlikler iptal edildi (Reuters)


Neler oldu?

Yaklaşık 10 milyon kişinin yaşadığı kentin sakinleri, aslında kalabalıklara alışık. 

Görgü tanıkları, böylesine kalabalık bir ortamın kontrolüne yönelik herhangi bir ciddi çaba göremediklerini söyledi. Olay gününe ait videolar ve fotoğraflar da kalabalığın dar sokağa tıkış tıkış doluştuğunu ortaya koyuyor. 

Bir görgü tanığı, etraftakilerin sorunu fark etmesinin zaman aldığını söylerken, çığlıkların duyulmasına civardaki barlardan gelen müziğin engel olduğunu vurguladı. 

Yerel saatle 22.24'te bölgeden ilk acil yardım çağrıları yapılmaya başlandı. Ancak çok fazla kişinin olması, herkese hemen yardım ulaştırılmasının önünü kesti. Sosyal medyadaki görüntüler, halkın kendi kendine kalp masajı yaptığını gösteriyor. 

Binlerce kişinin kostümlü olması da kaosu büyütmüş olabilir. Olay sırasında bölgede olanlardan biri, bir polis memurunun facia sırasında bağırdığını ama üstündeki üniformanın kostüm sanılması yüzünden ciddiye alınmadığını aktardı. 

İzdihamın sebebi hâlâ soruşturuluyor. Yetkililer, olay yerinde gaz kaçağı ya da yangına rastlanmadığını söylüyor. 

Kore
İzdiham öncesinde sosyal medyada paylaşılan görüntüler, kalabalığın boyutunu gözler önüne serdi (Reuters)


Kimler öldü?

Faciada hayatını kaybedenlerin çoğu ergen veya 20'li yaşlarının başındaydı. Gece hayatı ve popüler mekanlarıyla bilinen Itaewon'u sırt çantasıyla dünyayı gezenler ve başka ülkelerden gelmiş öğrenciler tercih ediyor. 

Ölen 26 yabancı arasında ABD, Avustralya, Avusturya, Çin, Fransa, İran, Japonya, Kazakistan, Norveç, Özbekistan, Rusya, Sri Lanka, Tayland ve Vietnam vatandaşlarının bulunduğu belirtildi.

Güney Kore makamları 154 kişiden 56'sının erkek, 97'sinin kadın olduğu bildirirken bir kişinin kimliğinin henüz tespit edilemediği de duyuruldu. Eğitim Bakanlığı, biri ortaokullu 6 öğrenci ve 3 öğretmenin öldüğünü açıkladı. 37'si ağır, 133 de yaralı var. 

Devlet neler yaptı?

Facianın ardından 500'ü itfaiyeci, 1100'ü polis 1700'ü aşkın acil durum müdahale personeli bölgeye gönderildi. 

İçişleri Bakanı Lee Sang-min olay sırasında güvenlik güçlerinin çoğunun, düzenlenmesi beklenen protestolara karşı önlem almak için Seul'ün başka bir bölgesinde görevlendirildiğini söyledi. Itaewon'daki kalabalık olağanüstü seviyede olmadığı için orada "normal" düzeyde görevlendirme yaptıklarını da öne sürdü. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Acil durum zirvesi düzenleyerek ölülerin kimliklerinin bir an önce teşhis edilmesi için talimat veren Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol, benzer olayların bir daha yaşanmaması için bundan sonraki etkinliklerde gereken önlemlerin alınacağı vaadinde bulundu. 

Hükümet, ölen ve yaralananların ailelerine psikolojik destek ve maddi yardım sağlayacağını da duyurdu. 

5 Kasım'a kadar sürecek ulusal yas ilan edildi. 

Kim sorumlu?

Ülke bir yandan yas tutarken diğer yandan da olayın sorumlularını da soruşturuyor. Pandemi sonrasında böylesine popüler bir bölgede düzenlenen kalabalık bir etkinlikte yeterli önlemlerin alınmaması tepki çekiyor. 

Ulusal güvenlik ve afet yönetimi konularında uzman olan Juliette Kayyem, yetkililerin buradaki kalabalığı anbean takip etmemesinin yanlış olduğunu vurguladı. 

Faciayı bizzat yaşayan kişilerden biri olan 23 yaşındaki Suah Cho, bir binanın içine sığınarak kurtulabildiğini anlattıktan sonra izdiham başlamadan önce hiçbir yetkilinin bölgeye giriş çıkışları kontrol etmediğini söyledi. 

Bir başka görgü tanığı da izdihamdan sonra durumun gittikçe kötüye gittiğini ifade etti. Yeterli sayıda yardım görevlisi gelmediği için herkesin birbirinden yardım istediğini bildirdi. 

 

Independent Türkçe, CNN International, AA

DAHA FAZLA HABER OKU