Denizbank resmen Dubai’nin

Yedi yıldır Rus Sberbank çatısı altında faaliyet gösteren Denizbank’ın yaklaşık 20 aydır devam eden, Dubai'nin en büyük bankasına satılma sürecinde sona gelindi

Fotoğraf: Independent Türkçe

Rus Sberbank'ın sahibi olduğu Denizbank'ın Dubai merkezli Emirates NBD Bank PJSC’ye satış süreci tamamlandı. 

DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, "Rusya’nın devi Sberbank, bugün itibarıyla bankamızdaki hisselerini yine bölgesinin en önemli kuruluşlarının başında gelen Emirates NBD'ye devretti" açıklamasını yaptı. 

DenizBank hisselerinin devir sürecini sonlandıran imza töreninde konuşan Ateş, banka hisselerinin dördüncü kez el değiştirdiğine dikkat çekerek DenizBank'ın başarılı performansına rağmen zaruri hisse devri sürecine girildiğini söyledi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Denizbank Genel Müdürü, yaklaşık 20 aylık bir süre zarfında her üç kurumun faaliyet gösterdiği ülkelerdeki resmi onay süreçlerinin tamamlanmasıyla bugün resmi hisse devrinin gerçekleştiğine vurgu yaptı. 

Ateş, Sberbank çatısı altındaki yedi yıllık süreçte bankanın aktif büyüklüğünün yüzde 301 artışla 52,4 milyar liradan 210 milyon liraya, kredi hacminin yüzde 291 artışla 142,8 milyar liraya ve mevduat toplamının yüzde 335 yükselişle146,3 milyar liraya ulaştığını söyledi.

Emirates NBD Başkan Yardımcısı ve İdari Direktör Hesham Abdulla Al Qassim da DenizBank satışıyla ilgili yaptığı açıklamada Emirates NBD'nin Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Türkiye bölgesinde (MENAT) yer alan kilit stratejik pazarlarda giderek büyüdüğünü ve yakın zamanda Suudi Arabistan'da da 20 ek şube açma onayı aldıklarını ifade etti.

13 yılda Belçika'ya, Belçika'dan Rusya'ya, Rusya'dan Dubai'ye satıldı 

Zorlu Holding öncülüğünde 1997 yılında kurulan Denizbank, 20 yıl içerisinde Türkiye’nin en büyük beş bankası arasına girdi. 

İlk kez 2004’te halka arz edilen Banka’nın yüzde 75’i, 2006 yılında, 2,4 milyar dolar bedelle Belçikalı Dexia’ya satıldı. 

Tarihler Eylül 2012’yi gösterdiğinde Denizbank’ın yeni sahibi Rusya’nın en büyük bankası Sberbank oldu. Banka’nın yüzde 99,85’ini alan Sberbank, 3,5 milyar dolar ödedi. 

Sberbank-Emirates NBD arası görüşmeler ise 2018’in başında başladı. 

Sberbank’ın CEO’su Herman Gref, Şubat 2018’de yaptığı açıklamada rekabet ve Batı’nın Rusya’ya uyguladığı yaptırımlar nedeniyle Türkiye’de iş yapmanın zorlaştığını ve Denizbank’ın satış görüşmelerinin devam ettiğini söylemişti. Gref, o dönem çok iyi bir teklif aldıklarını da sözlerine eklemişti.

Bu açıklamadan iki yıl önce, 2016'da Sberbank'ın o dönemki başkan yardımcılarından Svetlana Sagaidak, "Denizbank Rusya dışındaki en karlı birimimiz. Denizbank'ı satmak gibi bir planımız yok" açıklamasını yapıyordu. 

Satışla ilgili ilk resmi açıklamada Sberbank tarafından Mayıs 2018’de yapıldı. Satışın toplam 3,2 milyar dolar olduğunun duyurulduğu açıklamada satış işleminin tamamlanmasının, Türkiye, Rusya ve Birleşik Arap Emirlikleri ile Denizbank'ın faaliyet gösterdiği diğer ülkelerin düzenleyici kuruluşlarının onayına tabi olduğu belirtilmişti.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU