Afganistan’da 2019 yılında sivil ölümleri en yüksek sayısına ulaştı

Yıllardır silahların gölgesinde yaşayan Afganistan’da, 2019 yılı sivil ölümlerin en çok yaşandığı yıl olarak istatistiklere girdi. BM raporuna göre, hükümet yanlısı güçler, yılbaşından bu yana Taliban’a karşı yürüttükleri operasyonlarda 717 sivili öldürdü

Fotoğraf: Reuters

Afganistan'ın batısındaki Herat vilayetinde dün yol kenarına döşenen bombanın patlamasıyla en az 34 kişi hayatını kaybetti, Kandahar vilayetinde, Pakistan sınırındaki Sipin Buldak ilçesinde gerçekleşen patlamada ise 3 çocuk hayatını kaybetti.

Ölüm ve savaş haberlerinin gündemden düşmediği Afganistan’da sivil ölümlerinde dikkat çekici bir artış yaşandı. Birleşmiş Milletler’in (BM) raporuna çarpıcı artışı gözler önüne serdi.

Taliban 717, ABD 519 sivil öldürdü

Şarku'l Avsat’tan Cemal İsmail’in haberine göre, Birleşmiş Milletler (BM) Afganistan Yardım Misyonu da (UNAMA) bu yılın ilk yarısında saldırılarda ölen ve yaralanan sivillerin toplam sayısının 3 bin 812 olduğu kaydetti.

BM raporu, Taliban ve IŞİD’i hükümet görevlileri, kabile liderleri ve yardım çalışanları da dahil 958 sivili kasıtlı olarak hedef almakla suçladı.

Raporda, hükümet yanlısı güçlerin yılbaşından bu yana Taliban’a karşı yürüttükleri operasyonlarda 717 sivili öldürdükleri, 680 sivili de yaraladıkları belirtildi. ABD ve Afganistan güçlerinin hava saldırılarında da 519 sivil öldü.

BM raporuna göre ülke genelinde en az 144 kadın ve 327 çocuk öldürüldü, binden fazla çocuk ve kadın da yaralandı. Taliban ve DEAŞ tarafından rapor edilen ölü sayısı da geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 31 artış gösterdi.

UNAMA İnsan Hakları Şefi Richard Bennett, “Çatışmanın tarafları son sayılara dair farklı açıklamalar yapabilir. Bunlar kendi askeri taktiklerini meşrulaştırmak için verilen sayılar olur” değerlendirmesinde bulundu.

Bennett açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

Gerçek şu ki, yalnızca uluslararası insan hakları yasalarına uymakla kalmayıp aynı zamanda savaş yoğunluğunu sınırlandırarak sivillere zarar vermekten kaçınmak için içtenlikle çaba sarf etmek, Afganistan’daki sivillerin acılarını azaltmanın tek yoludur.

Habere göre, ABD ‘sivil kayıpları önlemek için Afgan ordusu ile yoğun şekilde çalıştığını’ belirtti. UNAMA’nın raporunu kabul etmeyen ABD’nin Afganistan Sözcülüğü, ABD ordusunun neden olduğu sivil kurbanların sayısına değinmedi.

2 bin 300 ABD askeri öldü

Şarku'l Avsat’ta yer alan haberde, “Washington, Taliban ile ‘Afganistan’dan geri çekilme sürecine başlamak için bir barış anlaşmasına ulaşmak amacıyla’ daha önce benzeri görülmemiş bir diyalog yürüttüğü iddia edildi.

ABD istatistiklerine göre, ABD’nin önderliğindeki uluslararası koalisyonun Taliban’ı yönetimden indirdiği 2001 yılının sonundan bu yana, Afganistan’da yaklaşık 2 bin 300 ABD askeri öldü, 20 bin 400’den fazlası da yaralandı.

Ancak ABD’liler arasındaki ölüm oranı, NATO güçlerinin savaş görevinin sonlandığı 2014 yılından sonra önemli ölçüde azaldı. ABD Başkanı Donald Trump, yurt dışındaki askeri müdahaleler sayfasını kapatmak için “bitmeyen savaşları” sonlandırmayı istediğini duyurdu.

Şarku'l Avsat haberinde , son günlerde ABD askerlerine karşı düzenlenen saldırılara da yer verdi. Buna göre, Afganistan’ın güneyindeki Kandahar vilayetinde Afgan askeri tarafından açılan ateş sonucu paraşüt birliğinde görevli iki ABD askeri öldü.

Olay sırasında çıkar çatışmada saldırıyı gerçekleştiren Afgan askeri de yaralandı.

Fransız Haber Ajansı’na göre Taliban Sözcüsü Zebihullah Mücahid, ABD askerlerinin ölümünden memnuniyet duyduğunu belirtti. Mücahid, ateş açan askerin bir Taliban unsuru olmadığını da kaydetti.

Bir başka Afgan asker de 17 Temmuz’da, ülkenin doğusundaki Gazne vilayetinin durumunu değerlendirmek için bölgeye ziyarette bulunan Afgan ordusundan üst düzey bir subayı vurarak öldürdü.

Saldırının sorumluluğunu Taliban üstlendi.

Böylece bu yılın başından bu yana savaşta öldürülen ABD askeri sayısı da 12'ye yükseldi.

Taliban-Afgan ordusu arasında çatışmalar sürüyor

Haberde, son günlerde Afganistan'da yaşanan çatışmalarda sıralandı:

Afganistan’ın yarısının kontrolünü elinde bulunduran Taliban, tüm yabancı kuvvetler Afganistan’dan geri çekilmedikçe ateşkes yapmayı reddediyor.

Afgan ordusuna bağlı 217'nci, Pamir Kolordusu, hava kuvvetleri unsurunun Bağlan’daki Taba Karğan bölgesini bombaladığını, Taliban’a mensup 20 keskin nişancı da dahil en az 30 militanın öldüğünü açıkladı.

Afganistan’ın kuzeyindeki Şahin Kolordusu da, Bağlan’daki çatışmalarda 52 Taliban militanının öldüğünü ve 33 militanın da yaralandığını duyurdu. .

Afgan özel kuvvetleri, ülkenin batısındaki Farah vilayetinde, İran sınırındaki Gruzivan kasabasında gerçekleştirdikleri operasyonlarda, en az 50 Taliban unsurunun öldüğünü ve birçoğunun da yaralandığını bildirdi.

Taliban, bir mayının patlaması sonucunda Kandahar vilayetinin Şavelikot kasabasında 3 hükümet askerinin öldüğünü ve onlarca askerin de yaralandığını açıkladı. Helmand vilayetinde de Taliban’a mensup bir keskin nişancı, Gerişk kasabasında 2 Afgan askerini öldürdü.

Taliban'dan yapılan açıklamada, Helmand vilayetinin Gerişk kasabasındaki saldırıda 4 Afgan askerinin öldürüldüğü belirtildi.

 Afganistan’ın güneydoğusundaki Zebul bölgesinde, Taliban ve hükümet güçleri arasında çatışmalarda, en az 17 Afgan askeri öldü, 3 Taliban militanını da yaralandı. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU