12 yaşındaki kız çocuğu Trump’a mektup yazdı: Neden sürekli kendi atıklarınızı ülkeme gönderiyorsunuz?

Endonezyalı Aeshnina Azzahra ABD Başkanı Donald Trump’a yazdığı mektupta, “Neden kendi atıklarınıza sahip çıkmıyorsunuz?” diye sordu

Endonezya'da bulunan Bali'deki Kuta sahili (Reuters)

Endonezya’nın Gresik bölgesinde yaşayan 12 yaşındaki Aeshnina Azzahra, ABD Başkanı Donald Trump’a 12 Temmuz 2019 tarihli bir mektup yazdı. Mektup ABD’nin Cakarta Büyükelçiliği’ne teslim edildi ve sonrasında medyada yayımlandı. Yakın zamanda uluslararası medyada ABD, Kanada, Fransa gibi gelişmiş ülkelerin plastik atıklarının Asya ülkelerine ihracının azaltılması ya da durdurulmasına yönelik öneriler tartışma konusu olmuştu.

Tricontinental’de Vijay Prashad’ın köşesine taşıdığı mektupta, “Ülkem dünyadaki kirlenmeye en büyük ikinci kaktkıyı koyan ülke. Ve atıkların bir kısmı size ait” ifadeleri yer alıyor. Ayrıca Azzahra mektubunda Donald Trump’a üç önemli soru yöneltti:

Neden sürekli kendi atıklarınızı ülkeme gönderiyorsunuz? Kendi atıklarınıza neden sahip çıkmıyorsunuz? Neden sizin atıklarınızın etkisini hissetmek zorundayız?

ABD, BM’nin plastik kirliliği azaltmaya yönelik paktını imzalamamıştı

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Birleşmiş Milletler (BM) bu yıl plastik kirliliğini azaltmaya yönelik yasal bağlayıcılığı olan 1989 tarihli Basel Sözleşmesi’nde bir değişiklik önermiş ve 187 ülkenin bu değişikliği kabul ettiğini duyurmuştu. ABD haricindeki ülkeler Tehlikeli Atıkların Sınırlarötesi Taşınımının ve Bertarafının Kontrolüne İlişkin Basel Sözleşmesi’ne plastiğin de eklenmesini kabul etmişti.

Uzun zamandır ABD, Kanada, Fransa gibi ülkelerin atıkları geri dönüşüm için Asya ülkelerine ihraç ediliyordu. Çin’in 2018’de ABD’den plastik alımını ve geri dönüşümünü yasaklamasının ardından Endonezya, Tayland, Malezya, Vietnam gibi yoksul ülkeler plastik atıkların toplandığı yerler haline gelmişti. 

Vietnam ve Tayland plastik atık gemilerini geri göndereceğini söylemişti

Los Angeles Times’ın haberine göre Vietnam ve Tayland haziranda gelecek yıllarda ihraç edilen tüm plastik atık gemilerini geri göndereceğini duyurmuştu. Tayvan da geri dönüşümü kolaylaştırmak için yalnızca plastik parçalarını kabul edeceğini bildirmişti.

Filipinler ve Malezya da limanlarına yasal olmayan biçimde giren gemilerin ülkelerine geri alınmasını talep ederek plastik atıklara dair kesin bir yasak düşündüklerini söylemişti. Endonezya da Kanada’ya ait 5 konteynırı Seattle’a geri gönderdiğini bildirmişti.

“Balinaların öldüğünü görmek beni üzüyor”

Balinaların ve deniz kaplumbağalarının plastik atıklar yüzünden öldüğünü görmekten üzüntü duyduğunu belirten 12 yaşındaki Azzahra’nın Donald Trump’a yazdığı mektubun tamamı şu şekilde:

“Sevgili Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Bay Trump,

Endonezya’nın Gresik şehrinde yaşıyorum. 12 yaşındayım. Size atıklarınızla ilgili birkaç şey söylemek istiyorum. Mideleri plastikle dolu balinaların ölümünden üzüntü duyuyorum. Boyunlarına plastik takılmış martıların ölmesinden üzüntü duyuyorum. Midesi plastikle dolu kaplumbağaların ölümünü görmekten üzüntü duyuyorum. Geleceğimin de bu hayvanlarınki gibi olmasını istemiyorum. Ülkem dünyadaki atıklara neden olan ikinci büyük ülke. Ve bu atıkların bir kısmı size ait.

Neden sürekli kendi atıklarınızı ülkeme gönderiyorsunuz? Kendi atıklarınıza neden sahip çıkmıyorsunuz? Neden sizin atıklarınızın etkisini hissetmek zorundayız? Şu anda Endonezya’daki nehir çok kirli ve kokuyor. Yüzemiyoruz, balık tutamıyoruz ve nehirde eğlenemiyoruz. Bir zamanlar güzel olan sahilimiz şimdi kirli. Pek çok fabrika kendi atıklarını dikkatsizce nehirlere, tarlalara ve köylülerin evlerine atıyor. Fabrikalar çoğunlukla sizin atıklarınızı geri dönüştürüyor. 

Gelecekteki hayalim Endonezya’daki nehrin yeniden temiz olabilmesi. Ve Endonezya’daki sahillerin tekrar güzel olabilmesi. Ve hiçbir sorumsuz fabrikanın kalmamasını… Bu yüzden lütfen atıklarınızı Endonezya’ya göndermekten vazgeçin. Daha iyi bir gelecek kurmak için bana yardım edin. #ENDONEZYA’DAKİ ATIKLARINIZI GERİ ALIN.

Lütfen mektubuma geri dönün,

Saygılarımla,

Aeshnina Azzahra, [email protected].” 

 

tricontinental.jpg
12 yaşındaki Aeshnina Azzahra'nın Donald Trump'a mektubu (Tricontinental)

 

 

Independent Türkçe için derleyen: Esra Güngör

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU