Natalie Portman: Toplum kadınları "öfkeli olmadıklarına inanacak biçimde şekillendiriyor"

"Bunu fark ettiğimde aniden zihnimde bir şeyler değişti"

Portman kadınların öfkelendikleri zaman bu duygularını farklı bir duyguymuşçasına yorumlamaları yönünde bir baskı olduğunu söyledi (AP)

Kadınların öfkelerini bastırmak için nasıl yetiştirildiği hakkında konuşan Natalie Portman, aslında öfkelerini belirli şekillerde yorumlamaları yönünde "sosyalleştirildiklerine" inandığını dile getirdi.

Aktris yeni verdiği bir röportajda öfkelendikleri zaman kadınların öfkelerini sık sık farklı bir duyguymuşçasına yorumlamaları yönünde bir baskı olduğunu belirtti.

Portman, “Sinirli hissetmediğimize inanmak üzere sosyalleştirildik. Sinirli değil üzgün, öfkeli değil canı sıkkın. Bunu fark ettiğimde aniden zihnimde bir şeyler değişti ve 'Tanrım, gözyaşlarına boğulduğum bütün o zamanlarda aslında kızgınmışım!' diye düşündüm. Sadece öfkemi nasıl ifade edeceğimi bilememiştim!” diye konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Oscar ödüllü oyuncu Harper's Bazaar'a verdiği röportajda görünüşlerine göre kendilerine değer biçildiğinde kadınların yaşadığı zorluklara ve Time's Up (Zaman Doldu) hareketinin olumlu etkisine de değindi.

Portman cinsel saldırı ve tacizle mücadele etmek amacıyla başlatılan bir girişim olan Time's Up hareketine Ocak 2018'de 50 bin dolar (yaklaşık 277 bin TL) bağış yapan ünlülerden biriydi.

Ünlü oyuncu Time's Up hareketiyle çalışmanın kendisine ilham veren başka ünlü kadınlarla tanışmasına yardımcı olduğundan da bahsetti.

Portman, “Time's Up sayesinde tanıştığım kadınlar, Reese Witherspoon, America Ferrera, Kerry Washington ve daha nicesi... O kadar etkileyici ve yaratıcı işleri var ki: üretiyor, rol yapıyor, film yönetiyor ve ailelerine çok iyi bakıyorlar. Onlardan çok ilham aldım" diye konuştu. Ünlü oyuncu sözlerini şöyle sürdürdü:

Ne zaman çok fazla şeyle başa çıkmaya çalıştığımı düşünsem onların neler başardığını görüyor ve böylece daha fazlasını yapabileceğimi biliyorum.

Portman ayrıca Temmuz 2016'da Fransız moda evi Dior'un ilk kadın sanat yönetmeni seçilen Maria Grazia Chiuri'ye hayranlığını dile getirdi.

Miss Dior parfüm markasının yüzü Portman kadınlar için kıyafet tasarlayan Chiuri gibi nüfuzlu bir kişinin önemini açıkladı.

“Başka kadınlar için tasarım yapan bir kadının olması; bizi anlayan, tişörtle etek ve topuksuz ayakkabı ya da cepleri olan bir elbise giymek isteyebileceğimizi bilen birinin olması harika” diyen Portman şöyle devam etti:

Bir kadının elbisesinin içinde nefes alamaması ne anlama gelir? Bu o kadar siyasi bir şey ki... Böyle bir elbise görüp görebileceğiniz en açık baskı sembolüdür.

Kısa süre önce Portman'ın Marvel serisinin aynı adlı sıradaki devam filminde “kadın Thor”u canlandıracağı açıklanmıştı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kaldırarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/life-style/women

 Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU