Kaz Dağları'nda altın arayan maden şirketinin CEO'su: Türkler hafriyat ve kayaların bir yerden bir yere taşınmasında çok iyiler

Kaz Dağları'nda altın arama lisansına sahip Kanadalı Alamos Gold'un CEO'su John McCluskey’in 2018'de Bloomberg'e verdiği bir röportajda Türklerin hafriyat işinde "fevkalade iyi" olduklarını söylemesi sosyal medyada geniş yer aldı

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, Kaz Dağları’nda altın arayan Kanadalı maden şirketi Alamos Gold’un CEO'su John McCluskey’in bir videosunu tekrar gündeme getirdi.

McCluskey, 13 Ağustos 2018'de Bloomberg yayınında yaptığı açıklamada Türkiye'de ilk projelerini 2010'da gerçekleştirdiklerini ve Türkiye'ye son 10 yılda yaklaşık 100 milyon dolar yatırım yaptıklarını söyledi. 

Son 10 yıldaki kur değişimine de değinen Alamos Gold’un CEO'su Kirazlı'da fizibilite çalışması yaptıklarında Dolar/TL kurunun 2,9 lira olduğunu, şimdi ise 7 liranın olduğunu hatırlattı. 

John McCluskey, bu durumun sermaye harcamalarında etkisi olacağını aktardı. 

"Çalışanlarınıza dolar üzerinden mi Türk Lirası üzerinden mi maaş veriyorsunuz?" sorusu üzerine McCluskey, hiç yabancı işçi çalıştırmadıklarını, tüm maaşların Türk Lirası'yla verildiğini aktardı. 

Türkiye'deki projenin ilk ürününü 2020'den önce almayacaklarını söyleyen Mc Cluskey, ekonomideki lokomotif sektörü inşaat olan Türkiye için ise şu ifadeleri kullandı: 

Türklerin fevkalade iyi yaptığı, hatta dünyada bu işi yapanlar arasında en iyilerden biri olduğu, bir iş varsa o da, hafiyat yapımı ve kayaları bir yerden bir yere taşımak. Dünyada onların tecrübesine sahip çok az ülke var. Kendi ekipmanları var. Kendi ekipmanlarını Türkiye içerisinde üretiyorlar.


Gürsel Tekin: Çıkaracakları altın 4 milyar dolar, bize düşen 160 milyon dolar

Söz konusu videoya “Bizim insanımız taşeron olarak madende çalışıyor, bizim doğamız yok oluyor” diyerek tepki gösteren CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, şöyle konuştu: 

CEO'nun açıklamasına göre 3 milyon ons altın bulunmuş. Değeri 4 milyar dolar yani 22 milyar 640 milyon lira. Yaptıkları yatırım sadece 100 milyon dolar. Bizim insanımız taşeron olarak madende çalışıyor, bizim doğamız yok oluyor, Kaz Dağları zehirleniyor. Türkiye kaybediyor.


Tekin, bugün paylaştığı tweet de Alamos Gold’un çıkartacağı altının değerinin 4 milyar dolar olduğunu ve bunda devletin payının yalnızca yüzde 4 olduğunu hatırlattı. 


“Teşviği veren biziz. 4 milyarlık altın bizim altınımız. Kaz Dağları bizim, taş taşıyan biziz, ağacı kesilen biziz, doğası yok olan biziz,  payımız 160 milyon” diyen Tekin, “Hindistan'ı yöneten sömürgeci valiler AKP'den insaflı” ifadelerini kullandı. 
 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU