Liz Truss'ın başbakanlığını Britanyalıların yüzde 2'si beğendi

Britanyalıların neredeyse üçte ikisi, Liz Truss'ın "berbat" bir başbakan olduğunu söylüyor

(Reuters)

Artık önemini yitiren bir ankete göre Britanyalıların yalnızca yüzde 2'si Liz Truss'ın "iyi" veya "harika" bir başbakan olduğunu düşünüyor.

Muhafazakar Parti lideri, Britanya Kraliçesi II. Elizabeth'in ölümünün gölgesinde başlayan ve Kwasi Kwarteng'in büyük ölçüde geri çekilen mini bütçesinin ateşlediği ekonomik kargaşanın parlaklığı altında sona eren 45 günlük kaotik bir başbakanlığın ardından istifa etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İstifasını perşembe öğleden sonra Başbakanlık Ofisi ve Konutu'nun kapısının önünde duyuran Truss, gelecek hafta içinde tamamlanmak üzere bir liderlik seçimi daha yapılacağını doğruladı.

Muhafazakar partinin parlamenterleri yılın üçüncü başbakanını seçmeye hazırlanırken, şipşak bir YouGov anketi Britanyalıların neredeyse üçte ikisinin (yüzde 64) Truss'ın "berbat" bir başbakan olduğunu, bir yüzde 18'inin de performansını "kötü" olarak nitelendirdiğini ortaya koydu.

Ankete katılan 2 bin 66 Britanyalı yetişkinden sadece yüzde 1'i Truss'ın performansının "iyi" olduğunu düşünürken, "harika" olduğunu düşünenlerin oranı da aynı çıktı.

Truss'ın başbakanlığına dair bu son derece olumsuz görüş kendi partisinin saflarına da sıçradı. Çoğu Muhafazakar seçmen de aynı şekilde ona verilebilecek en kötü derece olan berbatı (yüzde 57) verirken, Muhafazakar seçmenlerin yüzde 24'ü ise onu kötü olarak damgaladı.
 


Buna ek olarak, Muhafazakar seçmenlerin yüzde 81'i de dahil katılımcıların yüzde 79'luk ezici çoğunluğu, Truss'ın istifa ederek doğruyu yaptığını düşünüyordu. Ankete katılanların sadece yüzde 7'si ve Muhafazakar seçmenlerin yüzde 11'i bunu yapmasının yanlış olduğuna inanıyordu.

Truss'ın kısa süren görev dönemine bir darbe de Britanyalıların yüzde 36'sından fazlasının bir sonraki başbakanın erken genel seçim çağrısı yapmasını istediklerini söylemesi oldu. Öte yandan sadece yüzde 23'lük bir kesim, yeni başbakanın genel seçim taahhüt etmeden işe koyulduğunu görmek istedi.

Bu anket açıklanırken, The Independent'ın yakın zamanda yaşanan siyasi skandalın ardından Birleşik Krallık'ta genel seçim yapılması çağrısında bulunan dilekçesi de 200 bin imzayı aştı.

İşçi Partisi lideri Sör Keir Starmer da "derhal" genel seçim çağrısı yaptı ve Muhafazakar Parti'nin ülkeyi yönetme yetkisinin artık olmadığını gösterdiğini söyledi. 

Seçim çağrıları daha fazla Britanya yurttaşı tarafından dile getiriliyor fakat Muhafazakar seçmenler sandığa gitmekte daha az hevesli görünüyor. Muhafazakar seçmenlerin yarısı (yüzde 52) Truss'tan sonra gelecek ismin genel seçim çağrısı yapmaması gerektiğini söylese de üçte birinden fazlası (yüzde 38) yeni başbakanın kendisini ve partilerini genel seçime sokması gerektiğini ifade ediyor. 



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU