Birleşik Krallık'ın eski Brexit Bakanı Lord Frost: Braverman'ın ardından diğer bakanlar da istifa edebilir

Eski bakan, BK lideri Truss'ın da görevi bırakması gerektiğini savundu

Truss ve iktidardaki Muhafazakar Parti, ekonomi politikaları nedeniyle eleştirilerin odağında (Reuters)

Birleşik Krallık'ın eski Brexit Bakanı Lord David Frost, İçişleri Bakanı Suella Braverman'ın ardından diğer bakanların da istifa edebileceğini savundu.

Ülkenin önde gelen gazetelerinden Telegraph'ın Planet Normal adlı podcast'inin etkinliğinde konuşan Frost, "Son birkaç gündür, seçildiği politikalardan tamamen başka çizgide hareket eden bir hükümet var" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tartışmalı ekonomi politikaları nedeniyle liderliği sorgulanan Truss hükümetine en son darbe, Braverman'ın dünkü istifasıyla geldi.

Braverman, kişisel e-posta adresini kullanarak resmi bir belge göndermesinin ardından kuralları teknik olarak ihlal ettiği gerekçesiyle görevinden ayrıldığını açıklamıştı.

Eski bakan ayrıca Truss hükümetinin gidişatı hakkında endişeleri olduğunu ve seçmenlere verilen vaatlerin yerine getirilmediğini belirtmişti. Braverman'ın yerine göreve Grant Shapps atanmıştı.

Frost ise Braverman'ın istifasına ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:

Eğer belirli bir politikayı izlerken tamamen başka bir politikaya geçmek durumunda kalan bir bakansan, pozisyonunla ilgili düşünürsün tabii. Eminim bunu düşünen bir tek o değil.

Lord Frost, ülkesinin Brexit süreciyle 31 Ocak 2020'de Avrupa Birliği'nden çıkmasına dair de şunları söyledi:

Brexit, işleri kendimiz yürütebilmemiz için bize yetki sağlanması ve Britanyalı bakanlarla hükümete sorumluluk verilmesiyle ilgiliydi. Fakat son iki yılda çoğu bakan bu iş için yeterli olmadığını gösterdi.

Eski Brexit Bakanı, aynı gazete yayımladığı köşe yazısındaysa Muhafazakar Parti'nin içine girdiği krizden çıkabilmesi için Truss'ın istifa etmesi gerektiğini savundu.

Şoku atlatamayan partinin de bunun farkında olduğunu belirten Frost, yazısında şu ifadelere yer verdi:

Truss, değerli reformlar yapıp ülkeyi çok ihtiyaç duyduğu bir rotaya sokmaya çalıştı. Bu politika değişikliğini savunmuştum, hâlâ da  savunuyorum. Ancak aceleci ve acemice davranıldı. Piyasalar ürktü.

 


Truss'ın liderliği sorgulanıyor

Truss, 7 Temmuz'da eski BK Başbakanı Boris Johnson'ın istifasının ardından Muhafazakar Parti üyelerinin yaptığı oylama sonucunda, eski Maliye Bakanı Rishi Sunak'ı yenerek 6 Eylül'de başbakanlık koltuğuna oturmuştu.

Eski Maliye Bakanı Kwarteng'in 23 Eylül'de toplam 45 milyar sterlini bulacak vergi indirimlerinin uygulanacağını açıklaması, ülkenin dış borçlanmasının yükseleceği endişelerini artırmış ve sterlinin sert değer kaybı yaşamasına neden olmuştu. Yoğun eleştirilerin ardından plandan vazgeçilmişti.

Truss, 14 Ekim'de görevden aldığı Kwarteng yerine Jeremy Hunt'ı atamıştı.

Hunt, BK liderinin açıkladığı ekonomi paketinin neredeyse tamamını rafa kaldırmıştı.

Truss'ın yerine geçebilecek favori aday Sunak olarak gösteriliyor. Diğer isimler arasında parti içinde birliği sağlayabileceği düşünülen Avam Kamarası lideri Penny Mordaunt ve Savunma Bakanı Ben Wallace yer alıyor.



Independent Türkçe, Telegraph, AA

DAHA FAZLA HABER OKU