Berat Albayrak, “Hakan Atilla’ya görev verilecek mi?” sorusunu yanıtladı

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, geçtiğimiz hafta Türkiye’ye dönen Eski Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla'nın bugüne kadarki performansının en güzel şekilde değerlendirileceğini söyledi

Fotoğraf: AA

Haber ajansları, gazete ve televizyonların ekonomi haber müdürleriyle Bakanlık binasında bir araya gelen Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, gündeme ilişkin soruları yanıtladı. 

Gündemdeki ekonomi başlıklarının yanı sıra Albayrak, ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarının delindiği gerekçesiyle New York’taki yargılaması iki yıldan daha fazla devam eden, 24 Temmuz’da ise Türkiye’ye dönen Hakan Atilla hakkında da konuştu. 

Eski Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla'ya bir görev verilip verilmeyeceği konusunda Albayrak, Atilla'nın şu anda dinlendiğini ve dönüşünün ardından bu konunun oturulup konuşulabileceğini söyledi. 

Albayrak, "Bugüne kadar kamuda çok farklı pozisyonlarda çalıştı, performansı malum. Bununla ilgili en güzel şekilde değerlendirilir" dedi.

“Hiçbir ‘en kötü senaryo’ gerçekleşmedi”

2019 için “Beklentinin ötesinde başarılı bir yıl ortaya koyacağız” diyen Bakan Albayrak, 2020 ve 2021 için üç yıllık güncellenmiş Yeni Ekonomi Programı'nı (YEP) da eylülde açıklanacağını duyurdu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Albayrak, “Gerek büyümede, gerek istihdamda, gerek ekonomik iktisadi faaliyette birçok negatif tahminleri bir kenara olacak şekilde, beklenen hiçbir 'en kötü senaryo'nun gerçekleşmediğini de şükürler olsun çok daha iyi bir neticeyle bu bir yılı kapatacağımızı ifade edebilirim” dedi. 

Enflasyonun yıl sonunda YEP hedefinin altında kapatılacağını aktaran Albayrak, "Mayıstan bu yana 10 milyar dolardan fazla yabancı yatırımcı girişi var. Türkiye'ye güvenen yatırımcı kazandı. Türkiye ekonomisi bu yıl pozitif büyüyecek. İşsizlikle ilgili en kötüyü yüzde 14,7 ile geride bıraktık. Yaz aylarıyla birlikte yüzde 11-12'lere geldik” ifadelerini kullandı. 

Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre haziran ayı enflasyonu yüzde 15,72, nisan ayı işsizlik ise yüzde 13 seviyesinde. 

“Keşke eski Merkez Bankası başkanlarımız daha çok rezerv biriktirseymiş”

Albayrak, Merkez Bankasının rezerv artış politikasına kendilerinin de olumlu bakacağına işaret ederek, "Keşke çok eski dönemlerde Merkez Bankalarımız, başkanlarımız daha fazla rezerv biriktirselermiş" diye konuştu.

Berat Albayrak
Fotoğraf: AA


"Merkez Bankasının faiz indirimi kararı sonrası bankalardan faiz indirme konusunda bir beklentiniz var mıdır?" şeklinde soru üzerine Albayrak, “En yakın dönemde zannediyorum bu hafta bu çerçevede kamu bankaları başta olmak üzere bu indirimleri çok net göreceğiz” yanıtını verdi. 

“Sanki bu hafta değil, önümüzdeki haftada faizlerdeki düşüş trendinin daha da iyileşme yönünde olacağını çok daha somut göreceğiz” diyen Hazine ve Maliye Bakanı, ağustos itibariyle kamu bankalarından daha somut ve net adımları göreceklerini aktardı. 

“Vergi reformu sonbahara; Hal Yasası yetişirse bu yıl, yetişmezse gelecek yıla”

Albayrak ayrıca, vergi reformuyla ilgili çalışmaların yoğun şekilde devam ettiğini, bununla ilgili bir paketin sonbahara hazırlandığını söyledi. 

Bakan Albayrak, çiftçinin uzun süredir beklediği “Hal Yasası” ile ilgili de "Takip ediyoruz, yetişirse bu yıl, olmazsa önümüzdeki yıl bununla ilgili önemli adımlar atacağız" dedi.

“Kurban Bayramı’nın uzatılmasına olumlu bakmıyorum” 

Albayrak, Kurban Bayramı tatilinin uzatılıp uzatılmayacağına ilişkin ise "Açıkçası şahsi kanaatim sorulursa, ben bayram tatilinin uzatılmasına çok olumlu bakmıyorum. Benim tasarrufum değil, hükümetin genel tasarrufu olur. Zaten tatil döneminden geçiyoruz. Tam tersine üretim odaklı süreç oluşturursak şahsi kanaatim daha uygun olur" ifadesini kullandı.
 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU