“İklim değişikliği yüzünden” yüzlerce Ren geyiği Arktik Adaları’nda açlıktan öldü

Kırk yıldır Svalbard takımadalarındaki hayvan popülasyonunu izleyen araştırmacılar hiç bu kadar çok sayıda leş bulmamıştı

Ekolog Ashild Onvik Pedersen Svalbard takımadalarında 200'den fazla Ren geyiğinin ölümünden iklim değişikliğini sorumlu tutuyor (Norveç Kutup Enstitüsü)

Norveç’e bağlı Svalbard takımadalarında açlıktan ölmüş 200’den fazla Ren geyiği leşi bulan bilim insanları hayvanların ölümünden iklim değişikliğini sorumlu tuttu.

Hayvanların leşlerini geçen yaz Arktik Adaları’nda bulan Norveç Kutup Enstitüsü (NPI) araştırmacıları hayvan popülasyonu seviyesini izlediklerini ancak son 40 yıldır tek seferde bu kadar çok sayıda leşle karşılaşmadıklarını belirtti.

Devlet televizyon kanalı NRK’ye konuşan proje lideri Ashild Onvik Pederson “Çok sayıda ölü hayvan bulmak ürkütücü. Bu iklim değişikliğinin doğayı nasıl etkilediğinin bir örneği ve sadece üzücü” dedi.

 

norveç2.jpg
Bilim insanları buldukları leşlerden diş, kulak ve saç örnekleri topluyor (NPI)

 

İklim bilimciler geçen aylarda Svalbard’ın başkenti ve dünyanın en kuzeyindeki şehir Longyearbyen’in gezegendeki diğer tüm yerleşim yerlerinden çok daha hızlı ısındığına dair uyarıda bulunmuştu.

Bölgedeki daha ılıman sıcaklıklar aralık ayında alışılmadık biçimde yoğun yağışlara yol açmış, bu da yağışlar donduğunda kalın bir buz tabakası oluşmasına sebep olmuştu. NPI’ye göre Ren geyikleri bundan dolayı sert zemini delerek her zaman otladıkları tundra bitki örtüsüne ulaşamadı.

Svalbard’da yaşayan Ren geyiklerinin yiyecek kıtlığı yaşadıklarında deniz yosunu ve esmer su yosunu ile beslendikleri gözlemlenmişti. Daha az besleyici özellikteki bu yiyecekler hayvanlarda mide sorunlarına yol açıyor.

 

norveç3.jpg
Bilim insanları leşleri incelerken kuduz tehlikesi nedeniyle eldiven kullanıyor (NPI)

 

Diğer yandan ölüm oranları geçen yıl doğan çok fazla sayıdaki yavru Ren geyiğinden ötürü arttı çünkü zor koşullar altında ilk ölenler genelde en genç ve zayıf olanlar.

Onvik Pederson “Ölüm oranlarının bazıları doğal çünkü geçen yıl çok fazla yavru vardı. Ancak şimdi gördüğümüz yüksek (ölü) sayısı küresel ısınmanın yol açtığı yoğun yağıştan kaynaklanıyor” diye konuştu.

Üç kişilik bir ekip Svalbard’daki Ren geyikleri popülasyonunu araştırmak için geçen aylarda 10 hafta süren bir araştırma yapmıştı.

Araştırmacılar Ren geyikleri nüfusunun azalmasıyla birlikte geyiklerin beslendiği istenmeyen bitki türlerinin Arktika’daki ekosistemi aşarak Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika’ya yayılmasına yol açacağını söyledi.  

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) geçen yılki bir raporunda Arktika’da yaşayan evcilleştirilmiş Ren geyiği ve caribou türü Ren geyiklerinin nüfusunun son 20 yılı aşkın süre boyunca yüzde 56 oranında azaldığını kaydetmişti. Rapora göre azalan sürü sayılarının sebebi kısmen gıda güvenliği. Daha sıcak yaz aylarında sinek ve parazitlerin yaydığı hastalıklar da geyikleri daha büyük risklerle karşı karşıya getiriyor.

Longyearbyen’deki ortalama hava sıcaklığı 1900’dan beri 3,7 derece arttı. Bu oran küresel ölçekte bir derece olan ısınmanın üç katından daha fazla.

Dünyanın dört bir köşesinden hemen hemen tüm tohum türlerinin muhafaza edildiği Svalbard’daki “Kıyamet Günü Kasası”nın girişi 2016’daki yoğun yağışlar yüzünden sel altında kalmıştı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/environment

Independent Türkçe için çeviren: Ayşe Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU