Yayıncı kuruluş ödemeyi yapmazsa Süper Lig yayınları durabilir

TFF ile yayıncı kuruluş beIN Media Group arasındaki ödeme krizinde yeni bir iddia ortaya atıldı. Bloomberg'de yer alan habere göre Digitürk ödemelere baz teşkil edecek kur konusunda anlaşma sağlanamazsa Süper Lig yayınlarını durdurabilir

Fotoğraf: Reuters

Bloomberg'in ulaştığı kaynaklara göre, beIN Media Group'un Türkiye birimi olan Digiturk, yaklaşık iki aydır Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) ve futbol kulüpleriyle 2016'da imzalanan anlaşmada yer alan ve federasyona yapılan ödemelerde kurun hesaplanma yöntimine ilişkin maddede müzakerelerde bulunuyor. Kaynaklar, Digiturk'ün yıllık 500 milyon dolarlık toplam ödeme içindeki 125 milyon dolarlık sezon öncesi ön ödemeyi henüz gerçekleştirmediğini belirtti.

İki kaynağa göre, 2017-18 sezonundan itibaren Süper Lig'in 5 yıllık yayın haklarına sahip Katarlı spor yayıncısı, yapılan 12 sonuçsuz toplantının ardından futbol kulüplerine yapılan ödemelerde kullanılan döviz kuru konusunda anlaşma sağlanamazsa Süper Lig yayınları durdurarak Türkiye'de sahibi olduğu diğer yayın haklarına yönelebilir.

Büyük bir heyecana sahne olacak Spor Toto Süper Lig ve Spor Toto 1. Lig; 16, 17, 18 ve 19 Ağustos 2019 tarihlerinde oynanacak maçlarla başlayacak. Spor Toto Süper Lig karşılaşmaları 17 Mayıs 2020 tarihinde sona ererken, Spor Toto 1. Lig'de normal sezon 2 Mayıs 2020 tarihinde tamamlanacak. TFF 2. Lig ve TFF 3. Lig'de ise müsabakalar 1 Eylül 2019 tarihlerinde oynanacak maçlar ile başlarken, normal sezon 25 Nisan 2020 tarihinde sona erecek.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ne olmuştu?

Katarlı beIN Group'un sahibi olduğu Digiturk'ün, kulüplere 8 Temmuz'da ödemesi gereken 125 milyon doları hala ödememesi üzerine kriz büyürken, kulüplerin sözleşmeden doğan hakları doğrultusunda gerekli ihtarları çekeceği iddia edilmişti.

Yaklaşık iki hafta önce TFF yönetimi ile bir toplantı gerçekleştiren Kulüpler Birliği Vakfı ve Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman, "Spor Toto Süper Lig'in resmi yayıncı kuruluşu BeIN Sports geçtiğimiz sezonun ortasından beri önümüzdeki sezon için TFF'den birtakım finansal taleplerde bulunmaktadır. Bugün 18 kulübümüz ve TFF Yönetim Kurulu Başkanı ve üyeleriyle bu talepleri değerlendirdik. Kulüplerin finansal durumu göz önüne alındığında 18 kulüp olarak BeIN Sports'un hiçbir gerekçesi olmadan geciktirdiği sözleşmedeki ödeme yükümlülüklerini bir an önce yerine getirmesi talebini TFF aracılığıyla kendilerine iletilmesine karar verdik. Biz Kulüpler Birliği olarak ne yapabileceğimizi ve nerede duracağımızı tartıştık, konuştuk. Sonuç itibariyle TFF yetkililerine duruşumuzu altını çizerek izah ettiğimizi düşünüyoruz" açıklamalarında bulunmuştu.

Orman yayıncı kuruluşun ayrılmaması arzusunda olduklarını da vurgulayarak şöyle konuşmuştu: 

Ligler başlıyor. Takımlar takımlarını kuracaklar. Bu yayın geliri takımlarımızın en önemli gelir kalemi. Bizim oyuncularla sözleşmelerimiz var. Bunların çoğu euro üzerinden yapılmış sözleşmeler. Kulüplerin içinde olduğu durum da belli. Bunu da kendilerine ifade ettik.

TFF 1. Lig ekipleri de paralarını talep etti

Geçtiğimiz cuma günü 1. Lig Kulüpler Birliği Başkan Vekili Ecmel Faik Sarıalioğlu, TFF 1. Lig kulüpleri olarak beIN Sports'tan birikmiş gelirlerini talep ettiklerini söylemişti.

Kulüplerin maddi durumlarının herkesçe bilindiğini ifade eden Sarıalioğlu, şunları kaydetmişti:

1. Lig Futbol Kulüpler Birliği olarak toplantımıza iştirak eden tüm kulüp başkanlarımıza ve yöneticilerine teşekkür ederiz. Kulüplerimizin maddi durumları bellidir. beIN Sports'tan, 2019-2020 sezonu yayın hakları ile ilgili ödeme yükümlülüklerini yerine getirerek, Türkiye Futbol Federasyonu ile arasındaki sözleşmeye uymasını ve birikmiş olan gelirlerimizi talep ediyoruz.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU